SUBVENCIJE ZA PUKI ŽIVOT: u Francuskoj mere za pomoć ugroženima

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

07. 07. 2022. u 07:11

FRANCUSKA vlada će danas izaći s nizom mera koje će državu koštati oko 25 milijardi evra, da bi svakodnevicu poremećenu ratom u Ukrajini, ali i odjecima krize izazvane kovidom, učinilo prihvatljivijom.

СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ПУКИ ЖИВОТ: у Француској мере за помоћ угроженима

Foto Tanjug/AP

Naime, proizvodi za svakodnevnu upotrebu toliko poskupljuju u poslednje vreme, da je normalno funkcionisanje postalo luksuz. Najavljuju se prehrambeni ček u vrednosti od 50 do 100 evra, kao i produžetak subvencije od 18 evrocenti po litru benzina. Moguće je da će biti ukinuta i TV-pretplata. Najavljeno je i da bi plate zaposlenima u državnim firmama i penzije mogle da budu podignute za četiri odsto. Inflacija, na godišnjem nivou, trenutno iznosi 5,8 odsto, što je najviše u poslednjih 40 godina.

Foto Tanjug/AP

I dok neki proizvodi beleže izuzetan skok cena, poput testenina, brašna, mesa ili ulja i senfa, kad ih uopšte ima u rafovima, dotle neki pojeftinjuju, da bi imao ko da ih kupi. Snižene su cene nekih alkoholnih pića, aperitiva i vermuta, gelova za tuširanje, četkica za zube, praška za sudove ili omekšivača za veš. Sniženje iznosi i do sedam odsto. Alkoholna pića su jeftinija za 2,87 odsto u odnosu na april. Jeftiniji su i proizvodi za bebe.

Ukoliko se bude nastavilo s politikom cena u poslednjih nekoliko meseci, došlo bi se u situaciju da neće imati kome da se prodaju skupi proizvodi, jer su se kupci "primirili" i čekaju bolje dane, dok u supermarketima, za sada, uglavnom nabavljaju samo ono najneophodnije. Zato je sve više na snazi koncept "kupiš jedan, dobiješ dva".

Benzinske pumpe pri velikim tržnim centrima odobravaju i poseban ekonomski program, po principu bonova za nabavku namirnica kao sniženje za svaki kupljeni litar goriva, ne bi li privukli što više kupaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a