HOLANDIJA U HAOSU ZBOG BLOKADA: Farmeri pobesneli zbog vladinih planova, prodavnice prazne, policija u Friziji koristila vatreno oružje

M.Đorđević

06. 07. 2022. u 12:05

HOLANDSKA policija je u utorak uveče u severnoj Holandiji pucala na farmere koji su vozili traktore koji su protestovali protiv planova za smanjenje emisije azota.

ХОЛАНДИЈА У ХАОСУ ЗБОГ БЛОКАДА: Фармери побеснели због владиних планова, продавнице празне, полиција у Фризији користила ватрено оружје

EPA/EFE

Policija je saopštila da je reagovala na "preteću situaciju" kada su farmeri, koji su pokušavali da prođu blokadu da bi izašli na auto-put u provinciji Frizija, počeli da zabijaju traktore u policajce i njihova vozila.

Kako je saopštila frizijska policija, njihovi hici su pogodili traktor, ali niko nije povređen. Uhapšena su trojica osumnjičenih. Interni istražitelj holandske vlade rekao je da će ispitati događaje s obzirom na to da je policija koristila vatreno oružje.

Holandski farmeri protestuju zbog vladinih planova za smanjenje emisije azot-oksida i amonijaka, koje proizvodi stoka, do 2030. godine. Smanjenje bi moglo da dostigne 70 odsto u nekim oblastima.

Vlada kaže da se emisije azotnog oksida i amonijaka, koje proizvodi stoka, moraju drastično smanjiti u blizini prirodnih područja koja su deo mreže zaštićenih staništa za ugrožene biljke i divlje životinje koje se protežu širom 27 zemalja Evropske unije.

Ministri nazivaju predlog „neizbežnom tranzicijom“ koja ima za cilj poboljšanje kvaliteta vazduha, zemljišta i vode.

Oni upozoravaju da će farmeri morati da se prilagode ili se suoče sa mogućnošću zatvaranja svojih imanja.

- Iskrena poruka je da ne mogu svi farmeri da nastave svoj posao, a oni koji to rade verovatno će morati da se bave poljoprivredom na drugačiji način - saopštila je vlada ovog meseca.

Stoka proizvodi amonijak u urinu i izmetu. Vlada je u prošlosti pozivala farmere da za svoje životinje koriste hranu koja sadrži manje proteina. Problem je pojačan jer je Holandija poznata po svojim intenzivnim poljoprivrednim praksama, sa velikim brojem stoke koja se drži na malim površinama zemlje.

Kao odgovor, holandski farmeri su blokirali supermarkete, distributivne centre i puteve. Očekuje se da će u sredu ujutru demonstrirati na aerodromu u Groningenu Elde, prenose holandski mediji.

Poslanica Karolin van der Plas pozvala je na "hitnu debatu" sa holandskim premijerom Markom Ruteom i ministrom pravde i bezbednosti Dilanom Ješilgoz-Zegerijusom o eskalaciji protesta.

Oko 40.000 farmera okupilo se prošle nedelje u poljoprivrednom srcu centralne Holandije u znak protesta protiv vladinih planova. Mnogi su stigli traktorima, otežavajući saobraćaj širom zemlje.

Poljoprivrednici su od ponedeljka i utorka ponovo protestovali na prepunim auto-putevima, vozeći polako duž puteva ili se potpuno zaustavljajući. Neki su bacali bale sena na puteve, a male grupe su demonstrirale pred gradskim većnicama, u nekim slučajevima paleći vatre ispred zgrada.

Neki farmeri su u utorak zapalili bale sena pored auto-puteva, dok su se drugi okupili u gradovima, uključujući Hag.

Poljoprivrednici tvrde da su oni nepravedno ciljani kao zagađivači, dok druge industrije, kao što su avijacija, građevinarstvo i transport, takođe doprinose emisijama i suočavaju se sa manje strogim pravilima. Oni takođe kažu da im vlada ne daje jasnu sliku njihove budućnosti usled predloženih reformi.

Holandski farmeri tvrde da druge zemlje EU ne suzbijaju poljoprivrednu industriju tako oštro kao Holandija.

BONUS VIDEO: PRAZNI RAFOVI U NjUJORKU: U SAD znak za uzbunu zbog nestašice hrane za bebe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna