НАПЕТО У ХОЛАНДИЈИ, ПРЕТЕ СУКОБИ И НЕСТАШИЦА ХРАНЕ: Фармери блокирају путеве и складишта супермаркета, полиција прети да ће реаговати

М.Ђорђевић

05. 07. 2022. у 12:35

Иницијатива владе да смањи емисије загађујућих материја довела је до протеста, преносе локални медији.

НАПЕТО У ХОЛАНДИЈИ, ПРЕТЕ СУКОБИ И НЕСТАШИЦА ХРАНЕ: Фармери блокирају путеве и складишта супермаркета, полиција прети да ће реаговати

Фото: Printscreen

Холандски фармери затворили су приступ дистрибутивним центрима супермаркета у знак протеста против владиних зелених реформи, потеза који би погодио пољопривредни сектор у земљи, известили су локални медији у понедељак, наводи РТ.

Демонстранти су блокирали неколико складишта широм земље, у градовима Херенвен, Раалте, Девентер, Воерден, Бреда и Нијкерк. Као резултат тога, камиони са храном не могу да користе многе дистрибутивне центре.

Централни биро за трговину храном (ЦБЛ), холандска организација супермаркета, саопштио је да би било „потпуно неприхватљиво“ ако се блокада одужи. 

- Позвали смо правосудне органе и полицију да се побрину за ситуацију, рекао је директор организације Марк Јансен.

ЦБЛ је позвао власти да размотре даље кораке против демонстраната. 

- Морамо бити у стању да се позабавимо овим недоличним понашањем, рекао је Јансен, тврдећи да супермаркети нису страна у сукобу.

Организација је додала да ће ускоро уследити несташица хране попут хлеба, воћа и поврћа и млека ако демонстранти који користе камионе и тракторе не прекину блокаду.

- Неки дистрибутивни центри такође снабдевају болнице, центре за негу и друге виталне објекте, рекао је Јансен.

У недељу, суочена са могућношћу протеста великих размера, холандска полиција је саветовала људе да раде од куће, рекавши да су спремни да интервенишу ако ситуација измакне контроли.

Холандски фармери су узнемирени због владиног настојања да смањи емисије загађивача, укључујући азот-оксид и амонијак, за 50% до 2030. Забринутост је што ђубрива садрже велику количину азот-оксида, док стока производи амонијак у урину и измету.

Зелене реформе би вероватно погодиле пољопривредни сектор, приморавајући пољопривреднике да смање број стоке или да у потпуности престану са радом. Многи страхују да ће их реформе владајуће коалиције једноставно избацити из посла.

Крајем јуна холандски премијер Марк Руте рекао је да пољопривредници имају право на протест, али је упозорио да би њихови поступци требали бити законити.

- Није прихватљиво стварати опасне ситуације, није прихватљиво застрашивати званичнике, ми то никада нећемо прихватити, рекао је он.

БОНУС ВИДЕО: ЦЕНЕ ГОРИВА ДИВЉАЈУ: Немци и Британци суочавају се са великим поскупљењима

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (2)

ТУЖБА ЗБОГ ВРЕЂАЊА МОРАЛА: За 29. 11. окачио заставу Југе на кући у Хрватској, полиција одмах дошла