ŠTA JE SLEDEĆI KORAK RUSKE ARMIJE U UKRAJINI? Vojni ekspert tvrdi - posle Lisičanska Rusi kreću u grad gde je sve počelo

Novosti online

01. 07. 2022. u 22:10

RUSKI vojni ekspert i pukovnik u penziji Jurij Knutov rekao je da će nakon oslobođenja Lisičanska ruska vojska i dalje delovati na teritoriji Donjecke Narodne Republike.

ШТА ЈЕ СЛЕДЕЋИ КОРАК РУСКЕ АРМИЈЕ У УКРАЈИНИ? Војни експерт тврди - после Лисичанска Руси крећу у град где је све почело

Foto: Profimedia/Ilustracija

On je objasnio da će jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije verovatno krenuti na Slavjansk nakon što Lisičansk bude potpuno očišćen i bezbedan. Prema njegovim rečima, ofanziva sa istoka i severa biće izuzetno neprijatna za Oružane snage Ukrajine.

Slavjansk je za rusku vojsku izuzetno važan grad. Pored strateškog značaja, ovaj grad ima i veliku simboličnu vrednost, pošto je upravo u njemu 2014. godine počelo "rusko proleće".

U aprilu 2014. godine u Slavjansk je stigla "krimska četa", na čijem čelu je bio Igor Strelkov, zauzela grad, a potom ga više meseci branila od ukrajinske vojske i nacionalističkih bataljona.

Knutov je govorio i šta može uslediti posle zauzimanja Slavjanska.

- A onda pasti i Kramatorsk. Za Avdejevku i Marinku ne znam. Mislim da će se vojska njima baviti kasnije - rekao je Knutov, i podsetio da je najveći deo ljudstva ukrajinske vojske koncentrisan u Slavjansku i Kramatorsku.

Knutov je govorio i o nedavnom povlačenju sa Zmijskog ostrva, i rekao je da su ruske trupe mogle da ga iskoriste za amfibijski napad na Odesu, ali da su odložili plan.

Ruski ekspert podseća da su zapadne zemlje snabdele ukrajinsku vojsku opasnim protivbrodskim raketama "Harpun", sa kojima, kako kaže, nije tako lako izaći na kraj.

- Pancir-M bi to mogao da uradi, ali još nije instaliran na svim brodovima. Stoga izvođenj desantne operacije sa nosi veliki rizik za naše brodove i trupe - objasnio je on.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: S-300 U AKCIJI - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak dejstva protivavionskog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SKRIVENO U PELENAMA: Carinici zatečeni - zaplena teška 2,2 miliona dinara (FOTO)