„POSLEDNJA MERA PRED POČETAK RATA“: Bugarska opozicija oštro kritikovala proterivanje ruskih diplomata

Novosti onlajn

29. 06. 2022. u 14:38

ODLUKA premijera Bugarske Kirila Petkova o proterivanju 70 ruskih diplomata naišla je na oštre kritike opozicije. Lider opozicione stranke „Preporod“ Kostadin Kostadinov izjavio je da je postupak Petkova „još jedna nacionalna izdaja“.

„ПОСЛЕДЊА МЕРА ПРЕД ПОЧЕТАК РАТА“: Бугарска опозиција оштро критиковала протеривање руских дипломата

Foto: Printscreen/Jutjub/ Dnevnik

Po njegovim rečima, premijer je „opsednut manijom za vlašću“ i nada se da će mu „njegovi američki gospodari dozvoliti da ponovo vodi zemlju“.

- Kiril Petkov nanosi tu štetu nepromišljeno. Masovno proterivanje diplomata određene zemlje, što je bez presedana u istoriji Bugarske, počevši od 1878. godine, i zatvaranja konzulata u obe zemlje zadaje snažan udarac međusobnim odnosima ovih zemalja. To je znak izuzetno pogoršanih odnosa i poslednja mera pred najekstremnijom merom – početkom rata - rekao je Kostadinov.

NJegovu izjavu je kritikovala vladajuća stranka „Nastavićemo sa promenama“. Poslanik Nastimir Ananijev je rekao da je izjava uvredljiva i pretpostavio je da ju je „napisala portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova“.

Predstavnici stranke „Demokratska Bugarska“ smatraju da se Sofija pridržava principa proporcionalnosti kada je reč o broju diplomatskih službenika, da je odluka „zakasnela, ali ispravna“.

Glavna opoziciona snaga GERB čestitala je obaveštajnim službama na dobro obavljenom poslu.

Ranije je bugarski premijer Kiril Petkov saopštio da Bugarska proteruje 70 ruskih diplomata koji su navodno uhvaćeni u špijunaži. Moskva je poručila da će odgovoriti.

Parlament u Sofiji izglasao je prošle sedmice nepoverenje vladi Petkova, čiju su smenu zatražili poslanici opozicije tvrdeći da politika njegovog kabineta vodi u bankrot. Osim ekonomije, teme sukoba su i veto na početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, ali i borba protiv korupcije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

ČETIRI MESECA PAKLA U "AZOTU": Pogledajte kako je protekla evakuacija civila iz fabrike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

STARA NARODNA VEROVANJA: Evo zašto ne treba ubijati zmije