PUTIN POTPISAO NOVI ZAKON: Zaštita energetskih objeka i rad u njima dozvoljen samo ruskim državljanima

P. Z. S. / ria.ru

28. 06. 2022. u 17:53

RUSKI predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se pooštravaju zahtevi za zaštitu objekata gorivno-energetskog kompleksa (FEC) radi povećanja njihove bezbednosti, uključujući i antiterorističke.

ПУТИН ПОТПИСАО НОВИ ЗАКОН: Заштита енергетских објека и рад у њима дозвољен само руским држављанима

Foto: Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Zakon pojašnjava ko ima pravo da štiti pogone za gorivo i energiju visoke i srednje kategorije opasnosti i pooštrava uslove za privatne bezbednosne organizacije.

Istovremeno, zabranjeno je puštanje na čuvanje pogona goriva i energetike licima koja su pri prijemu u radni odnos dostavila lažna dokumenta, kao i stranim državljanima i licima bez državljanstva.

Pojašnjavaju se pravila za kategorizaciju objekata za gorivo i energiju: objektu se dodeljuje visoka, srednja ili niska kategorija opasnosti ili se ne dodeljuje kategorija opasnosti; Ministarstvo energetike će ove podatke uneti u registar. Spisak vrsta goriva i energetskih objekata koji ne podležu kategorizaciji utvrdiće Kabinet.

Pojedinačni subjekti gorivno-energetskog kompleksa, odlukom Vlade, imaće pravo osnivanja „korporativnih“ privatnih bezbednosnih organizacija radi zaštite pogona goriva i energije u njihovom vlasništvu i njihovim zavisnim preduzećima, pod određenim uslovima (registracija u Ruska Federacija, ovlašćeni kapital od najmanje 1,5 miliona rubalja, a udeo subjekta sadrži najmanje 50%. Ovo se odnosi na subjekte kompleksa goriva i energije koji su registrovani u Ruskoj Federaciji i poseduju pogone za gorivo i energiju, na čije odluke ne mogu uticati strani subjekti.

Prema zakonu, objekti za gorivo i energiju visoke kategorije opasnosti imaće pravo na zaštitu odeljenja i organizacija Nacionalne garde, resornih obezbeđenja Gasproma, Transnjefta i Rosnjefta, kao i privatnih organizacija za obezbeđenje pojedinačnih goriva i entiteti energetskog kompleksa. Objekte goriva i energije srednje kategorije opasnosti, pored njih, moći će da štite privatne organizacije koje ispunjavaju posebne uslove, a pogone goriva i energije kategorije niske opasnosti i bez kategorije - druge privatne bezbednosne organizacije.

Takođe se vrše izmene za rešavanje problema dvostruke prinude u pogledu obezbeđenja objekata saobraćajne infrastrukture u granicama energenata i energetskih objekata. Ako takvi objekti obezbeđuju funkcionisanje objekata za gorivo i energiju, oni podležu zahtevima zakona "O bezbednosti objekata za gorivo i energiju", za ostalo - zakona "O bezbednosti saobraćaja".

Zakon stupa na snagu danom zvaničnog objavljivanja, a pravila o angažovanju „korporativnih“ privatnih obezbeđenja posle 180 dana.

BONUS VIDEO - S-300 U AKCIJI: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak dejstva protivavionskog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)