PUTIN POTPISAO VAŽAN ZAKON: Legalizovan paralelni uvoz u Rusiju

Novosti online

28. 06. 2022. u 17:26

RUSKI predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o legalizaciji paralelnog uvoza, oslobađajući od krivične i administrativne odgovornosti one koji uvoze robu u zemlju bez saglasnosti nosilaca prava, piše RIA Novosti.

ПУТИН ПОТПИСАО ВАЖАН ЗАКОН: Легализован паралелни увоз у Русију

Foto: AP Photo/Sergei Chirikov, Pool

Važeća zakonska regulativa daje pravo ruskoj Vladi da 2022. godine odobri listu dobara za koje se ne primenjuju odredbe Građanskog zakonika o zaštiti ekskluzivnih prava, čime se skida građanska odgovornost sa uvoznika kada se uvoze.

Posle uvođenja zapadnih sankcija, ovaj mehanizam se koristi za uvoz na rusko tržište oskudne i originalne robe.

Istovremeno, za zaštitu isključivih prava mogu se primeniti mere ne samo građanskopravne, već i krivične i administrativne odgovornosti.

Da bi se rešio ovaj problem, zakonom je sada utvrđeno šta se više ne smatra povredom intelektualnih prava. Kako je objasnio Ilja Torosov, prvi zamenik ministra za ekonomski razvoj, to će zaštititi od odgovornosti one koji uvoze proizvode u sklopu paralelnog uvoza.

Početkom maja Ministarstvo industrije i trgovine odobrilo je listu robe koja podleže paralelnom uvozu.

Ta lista obuhvata više od pedeset kategorija, uključujući automobile (Folksvagen, Škoda, BMV, Tojota itd.), elektroniku (Epl, Samsung, Soni, itd.), aparate za domaćinstvo (Simens, Dison, itd.), konzole za igre (Eksboks i PlejStejšn) i još mnogo toga. Pretpostavlja se da će se lista ažurirati jednom u kvartalu ili dva meseca.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: UKUSNO I TAČKA - U Moskvi pod novim imenom počeli da rade nekadašnji "Mekdonaldsovi" objekti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŽIVOT ENCA FERARIJA: Iz svile u siromaštvo do svetske slave