G7 KONKURIŠE KINESKOM "POJASU I PUTU": Pokreću 600 milijardi investicija u infrastrukturu do 2027. godine

D. D. S.

27. 06. 2022. u 12:19

ZEMLjE G7 hoće da pokrenu 600 milijardi evra investicija u infrastrukturu do 2027. Od toga bi koristi trebalo da imaju ljudi širom sveta, kao i zaštita klime. To je i kontraprogram kineskom "novom putu svile", odnosno "Pojasu i putu" koji je Peking pokrenuo 2013. godine i odavno otvara nove trgovinske puteve ka Evropi, Africi, Latinskoj Americi i Aziji.

Г7 КОНКУРИШЕ КИНЕСКОМ ПОЈАСУ И ПУТУ: Покрећу 600 милијарди инвестиција у инфраструктуру до 2027. године

Foto: AP Photo/Markus Schreiber, Pool

Kako je na samitu u Bavarskoj najavio nemački kancelar Olaf Šolc, aktuelni predsednik G7, program "Partnerstvo za globalnu infrastrukturu" trebalo bi da omogući ulaganja za zaštitu klime, u energetski sektor i u zdravstveni sektor. Šolc je, kako prenosi nemački "Dojče vele", rekao da je predsednik SAD Džozef Bajden pokrenuo tu inicijativu tvrdeći da "ovo pokazuje jedinstvo G7."

- Ponosan sam što mogu da objavim da će SAD u narednih pet godina mobilisati 200 milijardi dolara javnog i privatnog kapitala za ovo partnerstvo. Između ostalog, planirana su ulaganja u digitalnu infrastrukturu - rekao je predsednik SAD Džozef Bajden, naglasivši da se ne radi o dobrotvornoj akciji, već je to investicija koja će se isplatiti svima.

Predsednica Komisije EU Ursula fon der Lajen najavila je da će "Tim Evropa" obezbediti 300 milijardi evra kao doprinos investicionoj inicijativi G7. Prema rečima premijera Fumija Kišide, Japan će obezbediti 65 milijardi dolara državnog i privatnog novca. Na ovaj način Japan će promovisati i izgradnju aerodroma, luka i železničkih veza u Indo-Pacifiku.

Italijanski premijer Mario Dragi izjasnio se za ulaganje zapadnih zemalja u gasnu infrastrukturu u Africi, na primer, ali i u širenje obnovljivih izvora energije. Važno je da se gasna infrastruktura može koristiti i za vodonik. Kanadski premijer Džastin Trudo obećao je 5,4 milijarde dolara.

Zapad odavno prebacuje Kini da je tom inicijativom dovela da se uključene zemlje zadužuju i da investicijama više stvara prednosti za sebe nego za druge - kao što je obezbeđenje trgovinskih puteva i pristup sirovinama. Američki državni sekretar Entoni Blinken označio je Kinu kao najveći izazov međunarodnom poretku, uprkos akutnoj krizi izazvanoj ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!