PUTIN NAREDIO: S-500 aktiviran - moćno oružje isporučeno vojsci

Novosti onlajn

21. 06. 2022. u 13:29

NAJNAPREDNIJE rusko protivvazdušno i protivraketno oružje se već isporučuje vojsci, rekao je predsednik Vladimir Putin.

ПУТИН НАРЕДИО: С-500 активиран - моћно оружје испоручено војсци

Foto: EPA/prinstkrin/Ilustracija

Ruska vojska je u procesu raspoređivanja S-500, najnaprednijeg sistema protivvazdušne odbrane u zemlji, potvrdio je u utorak predsednik Vladimir Putin, tokom obraćanja diplomcima vojnih koledža u Moskvi, dok je opisao planove Rusije za postavljanje naprednih sistema naoružanja, za koje je rekao da će „odrediti borbene sposobnosti vojske i mornarice u godinama i decenijama koje dolaze“. 

Putin je naveo da raketnom sistemu dugog dometa S-500, koji je projektovan za presretanje aviona i raketa i možda ima neke protivsatelitske sposobnosti, nema premca u svetu.

Sistem s-500 / Foto MO RF

S-500 „prometej” je dizajnirao proizvođač oružja Almaz-Antej kao nastavak svoje porodice raketa zemlja-vazduh dugog dometa. Veruje se da ima domet od 600 km i da je sposoban da presreće ciljeve koji putuju hipersoničnim brzinama, uključujući bojeve glave interkontinentalnih balističkih projektila.

Rečeno je da je „prometej” blisko integrisan sa drugim sistemima Almaz-Antej, kao što su S-400 i S-350, što će omogućiti da raspoređene baterije imaju sinergiju sa drugim elementima slojevite ruske protivvazdušne odbrane.

Šef Almaz-Anteja Jan Novikov rekao je da kompanija očekuje da će S-500 postati okosnica ruskih protivvazdušnih sposobnosti. On je još u aprilu potvrdio da je sistem ušao u serijsku proizvodnju.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri