LITVANIJA DOSLEDNA SANKCIJAMA EU Litvansko ministarstvo se oglasilo o ograničenju tranzita robe u Kalinjingrad

Novosti onlajn

20. 06. 2022. u 16:17

MINISTARSTVO inostranih poslova Litvanije saopštilo je da Viljnus nije uveo ograničenja na tranzit robe u Kalinjingradsku oblast, već da je samo implementirao sankcije Evropske unije.

ЛИТВАНИЈА ДОСЛЕДНА САНКЦИЈАМА ЕУ Литванско министарство се огласило о ограничењу транзита робе у Калињинград

Foto: Epa

Kako je saopšteno, u Ministarstvu spoljnih poslova Litvanije održan je sastanak sa otpravnikom poslova Rusije Sergejem Rjabokonom, tokom kojeg je ruskom diplomati bila uručena nota u kojoj se objašnjavaju restriktivne mere u vezi sa tranzitom robe u Kalinjingradsku oblast.

- Tokom sastanka je negirana informacija koju su preneli ruski predstavnici da je Litvanija zabranila tranzit u Kalinjingradsku oblast. Putnici i roba koja ne podleže režimu sankcija EU nastavljaju da se prevoze preko teritorije Litvanije u/iz Kalinjingradske oblasti. U vezi sa tim tranzitom Litvanija nije uvela nikakva jednostrana, pojedinačna ili dodatna ograničenja, Litvanija dosledno primenjuje sankcije EU, koje imaju različite prelazne periode i datume stupanja na snagu - navodi se u saopštenju.

Napominje se da četvrti paket evropskih sankcija predviđa da 17. juna 2022. godine konačno stupe na snagu restriktivne mere EU u pogledu uvoza čelika i obijenih metala u EU i njihovog transporta preko teritorije EU.

Ranije je Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo da Moskva ima pravo da reaguje kako bi zaštitila nacionalne interese u slučaju da Litvanija uskoro u potpunosti ne obnovi teretni tranzit u Kalinjingradskoj oblasti.

(Sputnjik)

Mapa Kalinjingrada

Moskva uputila ultimatum Litvaniji

Zbog saobraćajne blokade Kalinjingrada Rusija je Litvaniji uputila ultimatum, u kome navodi da zadržava pravo da deluje u zaštiti svojih interesa.

- Rusija zadržava pravo da deluje u zaštiti svojih interesa ako Litvanija u skorije vreme ne ukine zabranu za prevoz robe - saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, navodi RIA Novosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je danas pozvalo otpravnicu poslova Litvanije Virginiju Umbrasene.

- S tim u vezi saopšteno je da, ako se u bliskoj budućnosti tranzit tereta između Kalinjingradske oblasti i ostatka teritorije Ruske Federacije preko Litvanije ne obnovi u potpunosti, Rusija zadržava pravo da preduzme mere za zaštitu svojih nacionalnih interesa - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

DEJSTVO BORBENE AVIJACIJE: SU-25 uništavaju sakrivene ukrajinske položaje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri