DA LI ĆE ZBOG KALINJINGRADA POČETI RAT RUSIJE I NATO-A? Moskva uputila ultimatum Litvaniji!

M.Đorđević

20. 06. 2022. u 12:43

ZBOG saobraćajne blokade Kalinjingrada Rusija je Litvaniji uputila ultimatum, u kome navodi da zadržava pravo da deluje u zaštiti svojih interesa.

ДА ЛИ ЋЕ ЗБОГ КАЛИЊИНГРАДА ПОЧЕТИ РАТ РУСИЈЕ И НАТО-А? Москва упутила ултиматум Литванији!

Foto Tanjug/AP

- Rusija zadržava pravo da deluje u zaštiti svojih interesa ako Litvanija u skorije vreme ne ukine zabranu za prevoz robe - saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, navodi RIA Novosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je danas pozvalo otpravnicu poslova Litvanije Virginiju Umbrasene.

- S tim u vezi saopšteno je da, ako se u bliskoj budućnosti tranzit tereta između Kalinjingradske oblasti i ostatka teritorije Ruske Federacije preko Litvanije ne obnovi u potpunosti, Rusija zadržava pravo da preduzme mere za zaštitu svojih nacionalnih interesa - navodi se u saopštenju.

Peskov: Zabrana tranzita u Kalinjingrad bez presedana

Zabrana koju je uvela Litvanija na tranzit robe u ruski region Kalinjingrad je bez presedana i nezakonita, poručio je na današnjoj konferenciji za novinare portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ova odluka je zaista bez presedana. Ona krši sva moguća pravila. Razumemo da to proizlazi iz odluke Evropske unije da proširi sankcije na tranzit robe. Mi, međutim, smatramo da je to nezakonito, istakao je Peskov, prenosi TASS.

Ruski senator Klimov izjavio je danas da će, ako EU ne reši situaciju sa transportnom blokadom Kalinjingrada, Moskva imati „slobodne ruke“ da reši problem na bilo koji način.

- Mi biramo - rekao je Andrej Klimov, predsednik komisije Saveta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta Ruske Federacije.

Litvanski ministar: Blokada uvedena nakon konsultacija sa EK i pod njenim rukovodstvom

Zabrana železničkog tranzita niza robe koja je pod sankcijama preko teritorije Litvanije uvedena je nakon konsultacija sa Evropskom komisijom i pod njenim rukovodstvom, izjavio je šef litvanskog ministarstva spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis.

- Od 17. juna sankcionisana roba više neće moći da se transportuje kroz Litvaniju. Ova (odluka) je doneta nakon konsultacija sa Evropskom komisijom i pod njenim rukovodstvom - rekao je Landsbergis pre početka Saveta za spoljne poslove EU. 

Vlasti Litvanije zabranile su 17. juna tranzit robe železnicom pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad. 

Na listi sankcija EU nalaze se ugalj, metali, građevinski materijali i napredna tehnologija. Zabrana obuhvata oko 50 odsto artikala koje Kalinjingrad uvozi.

Smešten između članica EU i NATO Poljske i Litvanije, Kalinjingrad se snabdeva iz Rusije, železnicom i gasovodima preko Litvanije.

Ova enklava je mesto u kojem se nalazi štab ruske Baltičke flote, a tu enklavu je Crvena armija zauzela od nacističke Nemačke u aprilu 1945. godine i ustupljena je Sovjetskom Savezu posle Drugog svetskog rata.

BONUS VIDEO: AKTIVNOSTI NA BALTIČKOM MORU: Pogledajte vežbe dela Baltičke flote

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (10)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja