TOPLOTNI TALAS U ZAPADNOJ EVROPI:Pariz se "kuva" na 40 stepeni

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

19. 06. 2022. u 07:07

TROPSKE vrućine zahvatile su ovih dana Francusku i jug Evrope. Juče su probijeni mnogi rekordi za ovo doba godine. Termometar je u pojedinim delovima Francuske pokazivao više od 40 stepeni Celzijusa, iako će leto da nastupi tek za tri dana.

ТОПЛОТНИ ТАЛАС У ЗАПАДНОЈ ЕВРОПИ:Париз се кува на 40 степени

Foto Tanjug/AP

Cela zemlja je praktično zahvaćena toplotnim talasom. Rekord je u petak oboren u najmanje 11 opština. U Karkasonu je bilo 40,4. Juče se očekivalo da lokalno temperatura premaši 42 stepena. Naročito vruće je bilo u Oksitaniji, dolini Rone, u Nantu, Renu, La Rošelu, Parizu.

U glavnom gradu Francuske najavljeno je 40 stepeni u hladu. Problem u prestonici je i to što praktično u privatnim stanovima ne postoje fiksni klima-uređaji, zbog spoljnih jedinica koje bi narušavale fasade. Ovih uređaja nema uglavnom zbog upozorenja da klimatizacija dodatno zagreva planetu, kao i zbog nepostojanja navike jer ranije, osim pojedinih temperaturnih naleta, nisu bile tako velike vrućine.

Stanovnici se snalaze kako znaju i umeju. Iz prodavnica su razgrabljeni ventilatori, ljudi se kupaju po fontanama i polivaju iz flaša na ulici, dok najstariji i najugroženiji spas traže u klimatizovanim bibliotekama i prodavnicama.

Vrelo je i u okolnim zemljama. U Španiji bukte požari, dok su sever Italije zahvatile nezapamćene suše. Nije pošteđena ni Belgija. Meteorolozi tek najavljuju vrelo leto. Stručnjaci to pripisuju pregrevanju planete, uz podsećanje da je najveći broj toplotnih rekorda oboren posle 2010. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024