ORBAN OBAVESTIO EVROPSKI PARLAMENT Nećemo podržati antiruske sankcije

Tanjug

16. 06. 2022. u 17:32

Premijer Mađarke Viktor Orban obavestio je 44 člana Evropskog parlamenta da ta zemlja neće podržati antiruske sankcije koje štete Evropskoj uniji i ometaju dobrobit evropskih porodica, izjavio je danas za agenciju MTI njegov sekretar za štampu Bertalan Havasi.

ОРБАН ОБАВЕСТИО ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ Нећемо подржати антируске санкције

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Depositphotos

Orban je u pismu naveo da je Mađarska podržala šest paketa sankcija Rusiji i dala sve od sebe da sačuva evropsko jedinstvo.

Kako je rekao, Mađarska je zadržala pravo da odbije predloge "koji se protive zdravom razumu i prete osiromašenju mađarskih i evropskih porodica".

Ponovio je da će njegova vlada odbaciti i sankcije protiv verskih lidera, uključujući patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila.

- Mađarska želi mir. Oružani sukob mora da se okonča i sporovi moraju biti rešeni pregovorima - istakao je Orban, podsećajući evroposlanike da je njegova zemlja osudila postupke Rusije.

Kako je napisao u pismu, Mađarska je do sada smestila oko 800.000 ukrajinskih izbeglica, obezbedujući im hranu, smeštaj, lekove, školovanje za decu i posao za odrasle.

- Prema tome, Mađarska zaslužuje uvažavanje i zahvalnost pre nego uvredljive i nastavne primedbe - zaključio je mađarski premijer.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SAUČEŠĆE PORODICAMA, IZDRŽITE Poznati potreseni masakrom na Cetinju - brojne objave na mrežama, otkazani nastupi