BERLIN MORA DA IZDRŽI EKONOMSKI BOL Zelenski smatra da Nemačka treba da podrži Ukrajinu bez obzira na rusku reakciju

R. V.

14. 06. 2022. u 16:14

NEMAČKO rukovodstvo treba da prihvati ekonomsku cenu za prekid odnosa sa Rusijom i podrži Ukrajinu bez obzira na reakciju Moskve, rekao je predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu koji su nemački mediji objavili u utorak, prenosi "Raša Tudej".

БЕРЛИН МОРА ДА ИЗДРЖИ ЕКОНОМСКИ БОЛ Зеленски сматра да Немачка треба да подржи Украјину без обзира на руску реакцију

Foto Predsednička administracija Ukrajine

Ukrajinski lider pričao je za televiziju ZDF uoči posete Kijevu koju kancelar Olaf Šolc navodno planira kasnije ovog meseca, zajedno sa liderima Francuske i Italije. Zelenski je pozvao Šolca da izrazi jasnu podršku nastojanjima Kijeva za pristupanje EU.

- Očekujem da će nas lično podržati i reći da je uveren da Ukrajina može da se pridruži EU i da će joj status kandidata biti dodeljen već u junu - rekao je ukrajinski lider.

Zelenski je doveo u pitanje Šolcove napore da uravnoteži podršku Ukrajini sa održavanjem odnosa sa Rusijom i pozvao Nemačku da izabere stranu, označivši svaki pokušaj da se izbegne ekonomska šteta umirivanjem Moskve kao „pogrešan“.

Foto: Tanjug

- Verujem da je pravi izbor - izbor istine, ljudskih prava, prava na slobodu i nacionalnog suvereniteta i međunarodnog prava. Mislim da je to važnije od nekih ekonomskih prioriteta - rekao je ukrajinski lider.

Kijev je više puta optuživao Nemačku da nije pružila dovoljnu podršku. Kancelarka je odbila da otputuje tamo nakon što je Kijev odbio da ugosti predsednika Franka-Valtera Štajnmajera zbog njegove navodne antiukrajinske politike tokom njegovog mandata na mestu nemačkog ministra spoljnih poslova.

Tokom intervjua, ukrajinski lider je ponovio da nema nameru da ulazi u mirovne pregovore sa Rusijom, osim ako se ne ponudi potpuno povlačenje ruskih trupa. On je tvrdio da je najbolji put ka miru naoružavanje Ukrajine, omogućavajući njenim trupama da „brže napreduju“.

Posle nekoliko nedelja ruskog napredovanja u Donbasu, Zelenski je priznao da Ukrajina trpi velike gubitke, ali je rekao da je vojska vođena pravednim ciljem.

ZDF je postavio pitanje o optužbama američkog predsednika Džoa Bajdena da Zelenski nije poslušao američka upozorenja o neizbežnom napadu Rusije. Ukrajinski predsednik je prebacio krivicu, rekavši da su zapadne nacije trebalo da urade bolji posao u odvraćanju Moskve.

Foto: Tanjug/AP

- Zašto (ukrajinski) vazdušni prostor nije zatvoren? Zašto nam nisu isporučili oružje pre ove invazije i zašto nisu uveli privremene sankcije od kojih je predsednik Rusije odvraćao od napada? - upitao je Zelenski.

Zapadne zemlje su odbile da obaraju ruske ratne avione u ukrajinskom vazdušnom prostoru, plašeći se da će biti uvučene u direktan sukob sa Moskvom. Oni su naoružali Ukrajinu prenosivim protivtenkovskim i protivvazdušnim projektilima i nizom druge vojne opreme, dok odbijaju da pošalju teže naoružanje.

BONUS VIDEO:

DEJSTVO BORBENE AVIJACIJE: SU-25 uništavaju sakrivene ukrajinske položaje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (5)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)