NEMAČKI LIST POZVAO EU: "Ne žalite Ukrajinu"

R. V.

13. 06. 2022. u 20:27

TRENUTNA situacija u Ukrajini ne bi trebalo da postane kriterijum za ulazak u Evropsku uniju, piše list "Tagešpigel", prenose RIA Novosti.

НЕМАЧКИ ЛИСТ ПОЗВАО ЕУ: Не жалите Украјину

Foto: Tanjug/AP Photo

- Sažaljenje za krizom razorenu zemlju ne bi trebalo da utiče na odluku ko će postati kandidat za ulazak u EU. Naprotiv, to je pre povod da se pokaže oprez - navodi se u materijalu.

foto: Printskrin/www.tagesspiegel.de

Prema rečima autora članka, bilo bi pogrešno pustiti Ukrajinu da napreduje ka statusu članstva, dok zemlje kandidati moraju da inicijativu preuzimaju same. Ne radi se samo o unutrašnjim političkim reformama, već i o preorijentaciji sistema vrednosti i geopolitičkog kursa.

- Ovo bi trebalo da probudi takmičarski duh kod aplikanata: da vidimo ko će od njih brže da se pridruži - zaključio je on.

Ranije je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, tokom putovanja u Kijev, rekla da je Evropska Komisija formulisala mišljenje o tome da li Ukrajina treba da bude kandidat za ulazak u EU do kraja sledeće nedelje.

Zelenski je 28. februara potpisao aplikaciju za pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji. Fon der Lajen je, tokom posete Kijevu u aprilu, dala Zelenskom upitnik za početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

EK trenutno ocenjuje odgovore Ukrajine i, kako je ranije saopšteno, očekuje se da će liderima EU u bliskoj budućnosti predstaviti svoje preporuke o mogućnosti davanja statusa kandidata Ukrajini.

BONUS VIDEO:

RUSKI BM-30 U AKCIJI: Pogledajte dejstvo teškog višecevnog bacača raketa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)