PREMINUO LEGENDARNI RUSKI SPECIJALAC: Učestvovao je u tajnoj akciji "Bajkal-79" i lično ubio avganistanskog diktatora Hafizulu Amina

Novosti online

13. 06. 2022. u 18:01

BIVŠI pripadnik Direkcije "A" Centra za posebne namene FSB ("Alfa grupa") Aleksandar Plusnjin preminuo je danas u 74. godini života, saopštilo je Međunarodno udruženje veterana antiterorističke jedinice Alfa.

ПРЕМИНУО ЛЕГЕНДАРНИ РУСКИ СПЕЦИЈАЛАЦ: Учествовао је у тајној акцији Бајкал-79 и лично убио авганистанског диктатора Хафизулу Амина

Foto: VKontakte/specnazalpha/Vikipedija/Shutterstock

Plusnjinove kolege o njemu govore kao o jednom od najboljih specijalaca, i ističu da je njegova psihička i fizička priprema bila zadivljujuća.

- Sa dubokim žaljenjem objavljuje da je Aleksandar Nikolajevič Plusnjin preminuo u 73. godini. Heroj napada na Aminovu palatu. Majstor sporta SSSR-a i višestruki šampion KGB SSSR-a u sambou. Legenda specijalnih snaga - navodi se na sajtu organizacije.

Sovjetske specijalne snage su 27. decembra 1979. godine, u okviru specijalne operacije Bajkal-79, likvidirale predsednika Revolucionarnog saveta Avganistana Hafizulaha Amina. On je ranjen fragmentom granate koju je Pljusnjin bacio tokom napada na diktatorovu rezidenciju.

Ovi događaji su prethodili početku učešća sovjetskih trupa u avganistanskom ratu 1979-1989.

Pošto je operacija Bajkal-79 dugo bila obavijena velom tajnosti dugo nije bilo poznato da je upravo Plusnjin "presudio" Aminu, u operaciji koja se i danas izučava kao pravi prikaz taktičkog majstorstva.

Operacija Bajkal-79

Sovjetski specijalci koji su učestvovali u akciji nosili su uniforme avganistanske vojske. Palatu u kojoj se nalazio Amin su pokrivali bunkeri opremljeni teškim mitraljezima.

Prema planu dogovorenom između dva komandanta specijalnih grupa, grupa "Grom" je svojim oklopnim transporterima BTR-60 trebalo da priđe zamku krivudavim putem, dok je grupa "Zenit" trebalo da priđe dvorcu sa stražnje strane.

Muslimanski bataljon, pod čijom komandom je bio vod padobranaca specijalno obučenih za protivoklopnu borbu, je imao zadatak da pomogne dvema grupama boraca KGB-a da se probiju do palate, a zatim uspostavi perimetar za mogući dolazak avganistanskih tenkova.

Pripadnici KGB su nakon odbijanja nekoliko napada upali u palatu kroz prozore i granatama i vatrom iz automatskog oružja čistili sobu za sobom. Tada je Plusnjin ubio Amina, a jedan od učesnika operacije tvrdi da je čuo ženu kako vrišti: "Amin, amin!". KGB-u je tada naređeno da se povuče.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE - Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave