JAPAN OČEKUJE TEŠKU ZIMU: Vlada uputila poziv građanima da štede struju, očekuju se ozbiljne nestašice

Srna

07. 06. 2022. u 17:53

JAPANSKA Vlada izdala je danas prvi nacionalni apel građanima od 2015. godine za dobrovoljnu štednju energije od 1. jula do 30. septembra, jer se očekuje da će potrošnja i računi porasti zbog nestašice.

ЈАПАН ОЧЕКУЈЕ ТЕШКУ ЗИМУ: Влада упутила позив грађанима да штеде струју, очекују се озбиљне несташице

Foto: Free Images Pixabay

Japanska Vlada je održala poseban sastanak na kojem se razgovaralo o energetskoj nesigurnosti po prvi put u pet godina, predviđajući leto toplije od prosečnog i ozbiljan nedostatak energenata tokom zime.

- Apelujemo na stanovnike i kompanije da nam pomognu u merama za uštedu električne energije postavljanjem klima uređaja na 28 stepeni i gašenjem svetla tamo gde to nije neophodno, rekao je ministar ekonomije Koiči Hagiuda na sastanku.

Ušteda električne energije posebno je važna između 17.00 i 20.00 časova, dodao je on.

Japanski mediji juče su objavili da bi se zemlja mogla suočiti sa nestašicom struje tokom zime 2022-2023. godine u obimu neophodnom za snabdevanje oko 1,1 miliona domaćinstava, sa mogućim razmerama energetske krize ekvivalentnim posledicama zemljotresa jačine devet stepeni Rihterove skale i cunamija u Tohokuu 2011. godine.

Japanska Vlada zabrinuta je zbog mogućih isključenja električne energije u nadolazećoj zimi, s tim da će nestašice energije biti najteže od 2012. godine, kada je rad nuklearnih elektrana u zemlji pauziran nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. godine.

Banka Japana je saopštila da su veleprodajne cijene u zemlji u aprilu porasle za 10 odsto na godišnjem nivou, što je najveći rast od 1981. godine, pošto su troškovi energenata i sirovina nastavili da rastu usred ukrajinske krize i pada nacionalne valute jena.

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna