БАЈДЕН РАЗГОВАРАО СА ЈАПАНСКИМ ЦАРЕМ: Уверио је Нарухита да је потпуно посвећен одбрани Земље излазећег сунца (ФОТО)

Танјуг

23. 05. 2022. у 07:29

АМЕРИЧКИ председник Џозеф Бајден састао се данас са јапанским царем Нарухитом у краљевској палати у Токију, током своје турнеје по Азији.

БАЈДЕН РАЗГОВАРАО СА ЈАПАНСКИМ ЦАРЕМ: Уверио је Нарухита да је потпуно посвећен одбрани Земље излазећег сунца (ФОТО)

Фото: Imperial Household Agency of Japan via AP

Овај сусрет је први откако су се њих двојица срела у децембру 2013. године, када је Нарухито био престолонаследник, а Бајден потпредседник САД, саопштила је Краљевска прес-агенција, пренела је агенција Кјодо.

Ово је други пут да је актуелни јапански цар, који је преузео трон 1. маја 2019. године, угостио америчког председника током државне посете, а претходно је то био Доналд.

Фото: Империал Хоусехолд Агенцy оф Јапан виа АП

Бајден се потом састао са његовим "добрим пријатељем", премијером Фумијом Кишидом, кога је уверио да су САД потпуно посвећене јапанској одбрани, услед појачаних тензија са Кином и последица руског напада на Украјину.

Једна од тема је била и Северна Кореја, а Бајден ће се данас састати са породицама Јапанаца које су отели пре неколико година да обучавају шпијуне у Северној Кореји.

Главна тема Бајденове дводневне посете Јапану, током које се сусреће са лидерима Јапана, Индије и Аустралије у оквиру Квад групе, биће покретање Индо-пацифичког економског радног оквира, широког плана који је потпора економском ступу САД у Азији.

- Америчко-јапанска алијанса је дуго била основа мира и напретка у Индо-Пацифику, а САД су дубоко посвећене јапанској одбрани - рекао је Бајден на почетку разговора у палати Акасака у централном Токију.

БОНУС ВИДЕО: ВАШИНГТОНСКЕ ТАЈНЕ - Ко је у Белој кући био геј, а кога су волеле жене?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)