TURSKA SE NEĆE PRIDRUŽITI SANKCIJAMA PROTIV RUSIJE: "Zelenski poručio da želi da se sastane sa Putinom"

Tanjug

31. 05. 2022. u 11:59

ŠEF turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da se Turska neće pridružiti sankcijama Rusiji i da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tražio da se sastane s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

ТУРСКА СЕ НЕЋЕ ПРИДРУЖИТИ САНКЦИЈАМА ПРОТИВ РУСИЈЕ: Зеленски поручио да жели да се састане са Путином

Foto: Tanjug AP

Sankcije protiv Rusije su pogodile i Tursku. Našu poziciju razumeju i ona se mora razumeti s obzirom na našu posredničku ulogu. Naš stav je jasan, mi se nećemo priključiti sankcijama i nećemo dozvoliti da se to radi preko nas, rekao je Čavušoglu u izjavi za tursku agenciju Anadolija, kako je preneo Sputnjik.

Foto: EPA

Čavušoglu je naveo da je Zelenski tokom telefonskog razgovora s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom izjavio da želi da se sastane s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Bukvalno juče tokom razgovora Zelenski je rekao da želi da se sastane s Putinom. Turska nastavlja da ulaže napore - rekao je Čavušoglu.

Juče obavljen razgovor Putina i Erdogana 

Erdogan je tokom razgovora saopštio Putinu da je Turska spremna da preuzme ulogu u "posmatračkom mehanizmu" između Moskve, Kijeva i Ujedinjenih nacija, ako se postigne dogovor o tome.

Erdogan je predložio Putinu da organizuje razgovore Moskve i Kijeva u Istanbulu uz posredovanje UN. 

Erdogan je rekao Putinu da mir mora biti uspostavljen što je pre moguće i da moraju biti preduzeti koraci za izgradnju poverenja, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Turske, preneo je Rojters.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju