UKRAJINA "POSTROJAVA" EU? Da li je sukob sa Rusijom "prozor prilika" za zajedničku armiju

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

28. 05. 2022. u 22:18

RAT u Ukrajini prilika je za EU da konačno počne da realizuje svoju ideju o zajedničkim vojnim snagama, u daleko širem obimu od onoga koji danas postoji.

УКРАЈИНА ПОСТРОЈАВА ЕУ? Да ли је сукоб са Русијом прозор прилика за заједничку армију

Foto AP

Imajući u vidu da pitanje odbrane spada u nacionalne nadležnosti, a ne pod "kišobran" EU, ideja je da se stvori koordinacija između 27 vojski, da bi bile efikasnije i operativnije. Takođe, i da se iz nacionalnih budžeta izdvaja više sredstava za vojne potrebe.

Potpredsednik EK i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj je nedavno naveo primer evropske vojne razjedinjenosti, činjenicom da SAD u svojim snagama imaju jedan tip tenkova, a EU čak dvanaest. Takođe, mnoge članice sprovode paralelnu logistiku, pa u takvim uslovima dolazi do značajnog dupliranja snaga i sredstava koja bi mogla pametnije da se ulože.

Evropska odbrambena agencija već je uradila izveštaje na temu šta bi trebalo da se promeni, a poslednji se očekuje već za nekoliko meseci, kada bi konačno, po očekivanjima iz Brisela, trebalo da se krene u akciju.

Analiza nedostataka u ulaganjima u odbranu govori o stanju tehnike evropskih odbrambenih sposobnosti i razlici između onoga što postoji i kako bi to trebalo da bude, istakao je Borelj.

Borelj je poručio da EU mora sama da učini nešto za svoju odbranu i da preuzme odgovornost, a ne da čeka da joj u pomoć priskaču NATO i SAD.

Od zemalja članica se traži da prekinu sa smanjivanjima budžeta za vojne potrebe. Izračunato je da bi EU, da je trošila od 2008. godine do sada isto koliko i pre ekonomske krize, potrošila 160 milijardi evra više za odbranu.

- Sada vidimo da tih 160 milijardi nedostaju - poručio je nedavno Borelj.

Evropski šef diplomatije je uporedio ulaganja SAD i EU, istakavši da su članice Unije svoje zajedničke izdatke za odbranu u navedenom periodu uvećale za 20 odsto, a SAD čak tri puta više - 66 odsto.

Zajedničke investicije u odbranu unutar EU iznose trenutno svega 11 odsto, a Brisel očekuje da to bude čak 35 odsto.

ZAJEDNIČKA I "NAMENSKA"

Jedna od ideja je da se na ovaj način pokrene jedinstvena vojna industrija, da se ne bi dovodila u pitanje kompatibilnost oruđa u upotrebi na različitim teritorijama koje pokriva Brisel.

Istovremeno, u EU očekuju da bi na ovaj način mogli više da pomognu i Ukrajini, pošto su već došli u situaciju da moraju da obnove zalihe, usled do sada poslate pomoći ovoj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!