"MORATE SHVATITI ŠTA JE UZROK SUKOBA U UKRAJINI" Kineski ambasador o pet talasa širenja NATO-a i pravu Rusije na samoodbranu

Novosti online

27. 05. 2022. u 14:35

ŠIRENjE NATO-a na istok predstavlja vojnu pretnju za Rusiju, a odluka Finske i Švedske da se pridruže Alijansi neće učiniti ništa za poboljšanje bezbednosti tih zemalja, rekao je ambasador NR Kine u Francuskoj Lu Šae, prenosi RIA Novosti.

МОРАТЕ СХВАТИТИ ШТА ЈЕ УЗРОК СУКОБА У УКРАЈИНИ Кинески амбасадор о пет таласа ширења НАТО-а и праву Русије на самоодбрану

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Za Rusiju je širenje NATO-a vojna pretnja, pretnja njenoj bezbednosti. Ne možete ugnjetavati ili ugrožavati bezbednost drugih tako što ćete im zabraniti da se brane - rekao je kineski diplomata.

On je naglasio da je odluka Finske i Švedske da pristupe Alijansi suverena, ali neće pomoći da se ojača njihova bezbednost.

- Morate shvatiti šta je bio osnovni uzrok vojnog sukoba u Ukrajini. Razlog je pet talasa širenja Severnoatlantske alijanse na istok. Ovo je tačka gledišta ne samo Kine, već i mnogih na Zapadu - rekao je Lu Šae.

Finska i Švedska su 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a molbu za ulazak u Alijansu. Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže "da" članstvu Finske i Švedske u NATO-u zbog toga što te zemlje podržavaju Radničku partiju Kurdistana, koja je zabranjena u Turskoj.

Predstavnici Rusije su više puta tvrdili da je NATO usmeren na konfrontaciju. Pres-sekretar predsednika RF Dmitrij Peskov izjavio je da dalje širenje Alijanse ne bi donelo veću bezbednost Evropi, i da NATO ima agresivan karakter.

Istovremeno je napomenuo da ulazak Švedske i Finske u NATO ne smatra egzistencijalnom pretnjom za Rusiju.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin je primetio da bi napuštanje tradicionalne politike vojne neutralnosti Finske bilo pogrešno, jer nema pretnji po njenu bezbednost.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: VOJSKA DNR U "AZOVSTALjU" - Pogledajte izbliza ruševine čeličane i tajne podzemne prostorije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista