SZO APELUJE NA DRŽAVE DA POVEĆAJU NADZOR: Trenutno ima 200 slučajeva majmunskih boginja u zemljama u kojima to nije uobičajeno

Tanjug

26. 05. 2022. u 20:04

OKO 200 potvrđenih i više od 100 sumnjivih slučajeva zaraze majmunskim boginjama do sada je otkriveno izvan zemalja u kojima se obično šire, izjavila je danas viši epidemiolog Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Maria Van Kerkove.

СЗО АПЕЛУЈЕ НА ДРЖАВЕ ДА ПОВЕЋАЈУ НАДЗОР: Тренутно има 200 случајева мајмунских богиња у земљама у којима то није уобичајено

Foto: Arhiva

Govoreći na onlajn brifingu, Kerkove je rekla da su slučajevi majmunskih boginja do sada otkriveni u više od 20 neendemskih zemalja, dodajući da SZO očekuje da će se brojke povećati, preneo je Rojters.

- Očekujemo da će biti otkriveno još slučajeva. Tražimo od zemalja da povećaju nadzor...Ovo je situacija koja se može obuzdati. Biće teško, ali to je situacija koja se može obuzdati u neendemskim zemljama - istakla je ona.

Majmunske boginje, blaga virusna infekcija, endemska je u afričkim zemljama Kamerunu, Centralnoafričkoj Republici, Demokratskoj Republici Kongo i Nigeriji.

Smatra se da soj koji cirkuliše širom sveta ima stopu smrtnosti od oko jedan odsto, iako su dostupne efikasne vakcine i lečenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri