DRŽAVA MORA DA BUDE SPREMNA ZA JESEN I ZIMU: Švedska preporučuje petu dozu vakcine protiv korone

Tanjug

24. 05. 2022. u 11:55

ŠVEDSKA preporučuje petu dozu vakcine za osobe koje imaju povećan rizik od ozbiljnog toka kovida, uključujući trudnice i osobe starije od 65 godina, saopštile su danas švedske vlasti, navodeći da "država mora da bude spremna za povećanje u broju slučajeva tokom naredne jeseni i zime".

ДРЖАВА МОРА ДА БУДЕ СПРЕМНА ЗА ЈЕСЕН И ЗИМУ: Шведска препоручује пету дозу вакцине против короне

Foto P. Milošević

- Vakcina je naše najjače oružje u sprečavanju ozbiljnog toka bolesti i smrti - rekla je švedska ministarka za socijalna pitanja Lena Halengren, naglasivši da pandemija nije gotova, preneo je AP.

Od 1. septembra, Švedska preporučuje da se još jedna buster doza da osobama starijim od 65 godina i osobama starijim od 18, koje pripadaju rizičnim grupama.

Švedska Agencija za javno zdravlje navela je da su u rizičnim grupama i trudnice, ljudi sa slabim imunim sistemom i osobe sa srčanim i plućnim bolestima.

- Uopšteno, rizik od ozbiljnog toka bolesti je mali za mlađe od 65 godina koji su vakcinisani sa tri doze, ali se rizik povećava uz godine i zavisno od toga da li je osoba u nekoj rizičnoj grupi - rekla je šefica zdravstvene agencije Karin Tegmark Visel.

Tokom većeg dela pandemije korone Švedska je bila poznata po svom blagom pristupu.

Nikada nije imala lokdaun, nije zatvarala ekonomiju, već se oslanjala na odgovornost individualaca.

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MAKRON MOLIO PUTINA: Napet telefonski razgovor četiri dana pre rata: Zelenski vas laže, ljude su spaljivali