AKO OTVORIMO LUKE, RAZMOTRITE UKIDANJE SANKCIJA: Rusija odgovorila na zahtev UN za otvaranje pristupa lukama u Crnom moru

M.Đorđević

19. 05. 2022. u 13:35

UKOLIKO bi Rusija poslušala apel Ujedinjenih nacija za otvaranje pristupa lukama na Crnom moru, onda bi trebalo da se razmotri ukidanje sankcija Rusiji, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

АКО ОТВОРИМО ЛУКЕ, РАЗМОТРИТЕ УКИДАЊЕ САНКЦИЈА: Русија одговорила на захтев УН за отварање приступа лукама у Црном мору

Foto shutterstock

- Za rešavanje globalne prehrambene krize potrebno je obratiti pažnju na razloge koji su je izazvali i ukinuti sankcije Rusiji koje su uvele SAD i Evropska unija. 

To je izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Andrej Rudenko u odgovoru na poziv šefa Svetskog programa UN za hranu (VFP) Dejvida Bizlija Moskvi da otvori pristup morskim lukama u Ukrajini, prenosi TASS.

- Ovde je potrebno ne samo apelovati na Rusku Federaciju, već i obratiti pažnju na čitav kompleks razloga koji su izazvali aktuelnu prehrambenu krizu. Pre svega, to su sankcije koje su protiv Rusije uvele Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, a koje ometaju normalnu slobodnu trgovinu prehrambenim proizvodima, uključujući pšenicu, đubriva i druge stvari, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova.

Prethodno je nemački kancelar Olaf Šolc rekao da je jedini način da se uklone ograničenja mirovni sporazum između Moskve i Kijeva.

Ukrajina je, kao jedan od najvećih svetskih proizvođača žitarica, izvozila većinu robe preko svojih morskih luka, ali otkako je Rusija poslala vojsku u Ukrajinu, prinuđena je da izvozi vozom ili preko malih luka na Dunavu, podseća Rojters.

Šef UN za hranu Dejvid Bizli pozvao je u sredu ruskog predsednika Vladimira Putina da otvori luke, "ako uopšte ima srca".

BONUS VIDEO: AVIONI NADLEĆU MOSKVU: Piloti ruskih akrogrupa i vazdušnih snaga vežbaju za paradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024