"SADA JE OPASNO PLOVITI CRNIM MOREM" Kremlj se oglasio povodom deblokade ukrajinskih luka

Novosti onlajn

17. 05. 2022. u 12:57

PORTPAROL predsednika Rusije Dmitrij Peskov istakao je da su ukrajinske luke minirane, što je opasno za plovidbu.

САДА ЈЕ ОПАСНО ПЛОВИТИ ЦРНИМ МОРЕМ Кремљ се огласио поводом деблокаде украјинских лука

Foto: EPA

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je od Rusije i drugih država da ne sprečavaju izvoz pšenice iz ukrajinskih luka u zamenu za mere koje bi olakšale izvoz kalijumovih đubriva iz Rusije i Belorusije.

- Stvar je u tome da su ukrajinske luke jako minirane i da je more veoma opasno za plovidbu. Tamo je potrebna operacija deminiranja. To je veoma kompleksna operacija, ali za sada opasnost za plovidbu u tim krajevima je veoma, veoma visoka - rekao je Peskov novinarima.

Foto: Printskrin Youtube/ BBC News

On je potvrdio da se o tome govorilo na nedavnom sastanku predsednika Vladimira Putina sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešem koji je pokrenuo pitanje o direktnim i indirektnim ograničenjima, uvedenim izvoznicima ruskog đubriva koje predstavljaju veliku opasnost za prehrambenu bezbednost u svetu.

- Naši izvoznici su zainteresovani za realizaciju svojih međunarodnih ugovora, ali, nažalost, uvedene su ove sankcije koje kao bumerang udaraju po celom svetu - dodao je Peskov.

Odgovarajući na pitanje, da li je Kremlj spreman da razgovara o slabljenju ograničenja u zamenu za propuštanje brodova, Peskov je podsetio da ih Kremlj nije uvodio.

- Mi tu nema šta da ukidamo, treba da se ukinu ograničenja koja su uvele SAD, evropske države i ostali. Upravo ta ograničenja ne daju da se ide napred - zaključio je Peskov.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UPRAVO SAZNAJEMO! Vest koju je Vučić zaboravio da saopšti: 100.000 ljudi koji su dobili vaučere od 5.000, dobiće još 10.000 dinara