BERLIN POSTAVIO ROK ZA PREKID UVOZA RUSKE NAFTE: Nemačka stopira uvozu bez obzira na odluku EU

Srna

16. 05. 2022. u 17:11

NEMAČKA planira da prekine uvoz ruske nafte do kraja godine, javila je novinska agencija "Blumberg", pozivajući se na anonimne izvore upoznate sa tim pitanjem.

БЕРЛИН ПОСТАВИО РОК ЗА ПРЕКИД УВОЗА РУСКЕ НАФТЕ: Немачка стопира увозу без обзира на одлуку ЕУ

Foto: Arhiva VN

Mera će, kako se čini, biti usvojena nevezano za to da li će EU postići saglasnost o embargu na rusku naftu.

Kabinet njemačkog kancelara trenutno razgovara sa alternativnim dobavljačima i vlada je ubeđena da će ostale probleme rešiti u roku od šest ili sedam meseci, navodi "Blumberg".

Izvori nisu otkrili koje bi zemlje mogle da zamene Rusiju kada je reč o isporuci nafte Nemačkoj, prenijela je "Raša tudej".

Pre početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, 35 odsto nafte u Nemačku se uvozilo iz Rusije. Otkako je počela operacija, taj procenat je smanjen na 12 odsto.

"Blumberg" piše da je najveći izazov za NJemačku snabdevanje ključne rafinerije, koja se oslanja isključivo na uvoz iz Rusije.

Postrojenje u gradu Švet isporučuje gorivo za većinu pumpi u Berlinu, kao i u pokrajini Brandenburg, te za međunarodni aerodrom u njemačkoj prestonici.

Nemačke vlasti, navodno, planiraju da iskoriste stari cevovod koji povezuje rafineriju u Švetu i Roštok, ali će biti potrebno njegovo unapređivanje. 

BONUS VIDEO: VOJSKA DNR NA PRILAZU AVDEJEVKI: Pregled napuštenih položaja Ukrajinaca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)