NATO DRŽI OTVORENA VRATA ZA GRUZIJU: Tbilisi će biti pozvan na samit Alijanse u Madridu

M.Đorđević

15. 05. 2022. u 09:51

GRUZIJA je NATO partner sa snažnim potencijalom, a njeni predstavnici biće pozvani na samit alijanse u Madridu, saopštio JE zamenik generalnog sekretara NATO Mirče Džoana, prenosi TASS.

НАТО ДРЖИ ОТВОРЕНА ВРАТА ЗА ГРУЗИЈУ: Тбилиси ће бити позван на самит Алијансе у Мадриду

Foto: EPA

- Sa njom radimo dugi niz godina, a koliko znam, rukovodstvo Gruzije će biti pozvano na samit NATO-a u Madridu. Politika otvorenih vrata ostaje važna za NATO. Mogu da kažem da je Gruzija veoma važan partner. Crno more postaje veoma važno, rekao je on na Prvom kanalu gruzijskog javnog servisa.

Gruzija sarađuje sa NATO-om od kasnih 1990-ih. U novembru 2002. predsednik Eduard Ševarnadze je na samitu u Pragu objavio želju zemlje da postane članica alijanse. Ovu težnju je potvrdio i sledeći predsednik Mihail Sakašvili. 

Stranka Gruzijski san-Demokratska Gruzija, koja je došla na vlast 2012. godine, nastavila je kurs ka integraciji u NATO. U Ustavu Gruzije je 2017. navedeno da „ustavni organi, u okviru svojih prava i ovlašćenja, moraju preduzeti sve mere da obezbede punu integraciju Gruzije u Evropsku uniju i Severnoatlantski savez“.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE SNIMKE RUSKOG MINISTARSTVA ODBRANE: Helikopteri u akciji u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)