RUSKU IMOVINU DA PREBACE UKRAJINI: Lavrov o šokantnoj ideji Žosepa Borelja - Krađa, to je nezakonito!

Tanjug

10. 05. 2022. u 17:12

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je krađom ideju šefa evropske diplomatije Žosepa Borelja o prebacivanju zamrznute ruske imovine Ukrajini kako bi se time platila obnova zemlje.

РУСКУ ИМОВИНУ ДА ПРЕБАЦЕ УКРАЈИНИ: Лавров о шокантној идеји Жосепа Бореља - Крађа, то је незаконито!

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

On je primetio da Zapadu takvi postupci već postaju navika, prenela je agencija RIA Novosti. Lavrov je kao primer pomenuo situaciju sa zamrzavanjem avganistanskih sredstava, koje zapadne zemlje žele da iskoriste ne za potrebe naroda Avganistana, već za namene mimo obnove zemlje.

Zamenik Lavrova Aleksandar Gruško je Boreljov predlog nazvao nezakonitim, navodeći da bi takav potez uticao na ceo globalni finansijski sistem i da bi skupo koštao same Evropljane.

Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, Zapad je pojačao pritisak na Moskvu,a mnoge zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine.

Prema rečima ministra finansija Antona Siluanova, reč je o oko 300 milijardi dolara, što je polovina zlatnih i deviznih rezervi.

Rusija je preduzela kontra mere i posebno zabranila stranim investitorima da povlače novac iz njenog finansijskog sistema. Prema nekim procenama, reč je o više od 500 milijardi dolara.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je juče da bi Evropska unija trebalo da razmotri mogućnost zaplene zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi pomogla u plaćanju troškova za obnovu Ukrajine posle rata.

On je u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da bi bilo logično da EU uradi isto što su SAD uradile sa imovinom avganistanske Centralne banke nakon što su talibani došli na vlast, preneo je Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani aamerički lovci (VIDEO)