AMERIKA BLIZU ZABRANE ABORTUSA: Vrhovni sud o promeni odluke iz 1973. o legalizaciji pobačaja

D. D. S.

09. 05. 2022. u 13:53

SUDEĆI po procurilim spisima Vrhovnog suda koje je objavio američki "Politiko", vrhovna sudska instanca u ovoj zemlji je blizu promene odluke iz 1973. kojom je u SAD legalizovan abortus.

АМЕРИКА БЛИЗУ ЗАБРАНЕ АБОРТУСА: Врховни суд о промени одлуке из 1973. о легализацији побачаја

Zgrada Vrhovnog suda / Foto AP

Time bi nekih 36 miliona žena izgubilo pravo na abortus. Ako se ukine presuda iz "slučaja Rou protiv Vejda", svaka država moći će ako želi da zabrani abortus. Krajem juna ili početkom jula trebalo bi da se Vrhovni sud izjasni po ovom pitanju, a procenjuje se da bi čak polovina američkih saveznih država mogla da zabrani pobačaj.

Rou protiv Vejda je ponovo na sudskom odlučivanju na zahtev Misisipija, države koja traži ukidanje. U 13 država SAD su izglasani zakoni koji će automatski zabraniti abortus, ako Vrhovni sud donese odluku koja to omogućuje, a ostale bi mogle da donesu potrebne zakone.

Procurila dokumenta - nazvana prvi nacrt - pokazuju izgleda većinu u sudu, i kako piše Politiko, potpisuje ih sudija Semjuel Alito. Dokumenta su izazvala negodovanje demokrata, kao i proteste kako protivnika abortusa, tako i onih za slobodu izbora, ispred zgrade suda u Vašingtonu.

Lideri demokrata Nensi Pelosi i Čak Skamer poručili su da ako je ovo tačno, Vrhovni sud je "spreman da uvede najveće ograničenje prava u poslednjih 50 godina".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)