NAJAVA OTCEPLJENJA OD VELIKE BRITANIJE? Partija Šin Fejn prvi put osvojila najviše mandata

Tanjug

07. 05. 2022. u 23:31

SEVEROIRSKA nacionalistička partija Šin Fejn, koja se zalaže za ujedinjene sa Republikom Irskom, prvi put u istoriji je osvojila najviše mandata na parlamentarnim izborima, pokazuju zvanični rezultati.

НАЈАВА ОТЦЕПЉЕЊА ОД ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ? Партија Шин Фејн први пут освојила највише мандата

Foto: Tanjug/AP

Prema rezultatima, Šin Fejn je dobila 27 poslaničkih mesta, tri više od njenog glavnog rivala Demokratske unionističke partije (DUP), koja je dobila 24 mandata. Takav rezultat omogućava potpredsednici Šin Fejna Mišel O'Nil da postane premijerka Severne Irske, prenosi Bi-Bi-Si.

Ostalo je da se proglase još dva mesta, što znači da bi DUP mogla da dobije najviše 25 mandata. O'Nil je ranije ocenila da pojavljivanje Šin Fejna kao najveće političke partije u Severnoj Irskoj predstavlja "ključan momenat u ovoj britanskoj pokrajini i otvara put ka novoj eri".

- Današnji dan predstavlja značajan momenat za promenu. Ovo je ključan momenat za našu politiku i naš narod - rekla je O"Nil.

Iako Šin Fejn sada može da imenuje premijera, on ne može da stupi na dužnost dok DUP ne imeuje prvog zamenika premijera. Unionistička partija je bila najveća partija u vladi otkako se formirala Severna Irska 1921. godine.

Krajnji cilj Šin Fejna je da Severna Irska napusti Veliku Britaniju i ujedini se sa Republikom Irskom, navodi Bi-Bi-Si.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (6)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina