TAJNO ORUŽJE KOJE MOSKVA JOŠ NE KORISTI: Imovina Zapada u Rusiji koja može da se konfiskuje 500 milijardi dolara

Srna

05. 05. 2022. u 15:53

ZAPADNE energetske kompanije koje su napustile rusko tržište u okviru sankcija imaju ogromne gubitke, piše portal "Geopolitika".

ТАЈНО ОРУЖЈЕ КОЈЕ МОСКВА ЈОШ НЕ КОРИСТИ: Имовина Запада у Русији која може да се конфискује 500 милијарди долара

Foto P. Milošević

Norveški "Ekvinor", nekadašnji "Statotil" u prvom tromesečju ove godine imao je manjak od 1,08 milijardi dolara. Drugi energetski div, britanski BP prijavio je gubitak od 20,4 milijarde dolara, dok je godinu dana pre to bilo 2,3 milijarde dolara.

Američki energetski div "Ekson mobajl korporejšn" u prva tri meseca ove godine beleži gubitak od 5,5 milijardi dolara.

Ekonomski analitičari upozoravaju na veliki adut Moskve koji ona još nije počela da koristi, a reč je o vrednosti zapadnih aktiva u Rusiji u iznosu od oko 500 milijardi dolara, napominje portal "Geopolitika".

Ako Rusija pokrene proces konfiskacije bar dela imovine zapadnih kompanija, kako se to radi sa ruskom imovinom na Zapadu, ruski gubici u odnosu na gubitke zapadnih firmi izgledali bi vrlo skromno.

Posebno teško stanje je na tržištu nafte, naročito kada se ima u vidu činjenica da EU teži embargu na uvoz ruske nafte do kraja ove godine, mada će to imati bolne posledice po većinu njenih članica.

Foto Shutterstock

Zbog toga se očekuju i izuzeci po pitanju embarga, barem kratkoročni, za države koje najviše zavise od ruske nafte. Otprilike polovina ruskog izvoza sirove nafte od 4,7 miliona barela dnevno odlazi u EU, snabdevajući četvrtinu uvoza nafte potrebne Uniji.

Dok Zapad i na svoju štetu nastoji da vrši pritisak na rusku ekonomiju, Indija preuzima rusku naftu po nižoj ceni.

Tako analitičari banke Rojal benk of Kanada procenjuju da je indijski uvoz sirove nafte iz Rusije povećan sa manje od 100.000 miliona barela dnevno u 2021. godine na čak 800.000 u aprilu i očekuju da će taj južnoazijski div nastaviti da povećava uvoz.

Neke agencije prenose da indijske rafinerije pregovaraju o šestomesečnom sporazumu sa Rusijom o uvozu miliona barela nafte mesečno.

Istovremeno, u SAD su zalihe sirove nafte i goriva pale prošle sedmice, navode tržišni izvori koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu. 

BONUS VIDEO:  RUSI IZVRŠILI RAKETNI UDAR: „Kalibar“ ispaljen sa fregate Crnomorske flote

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri