NA INICIJATIVU VLADAJUĆE PARTIJE: Bugarski parlament podržao pružanje vojno-tehničke pomoći Ukrajini

Novosti onlajn

04. 05. 2022. u 16:41

NARODNA skupština Bugarske podržala je pružanje vojno-tehničke, finansijske i humanitarne pomoći Ukrajini, javlja televizija „bTV“. Predlog je inicirala vladajuća partija „Nastavićemo sa promenama“.

НА ИНИЦИЈАТИВУ ВЛАДАЈУЋЕ ПАРТИЈЕ: Бугарски парламент подржао пружање војно-техничке помоћи Украјини

Foto: Piksabej

Prema navodima televizije, odbačeni su predlozi bivše vladajuće stranke GERB i „Demokratske Bugarske” (deo vladajuće koalicije) za pravu vojnu pomoć.

Ranije je tema vojne pomoći izazvala burne rasprave u parlamentu. „Nastavićemo sa promenama”, „Demokratska Bugarska” i GERB su se zalagali za snabdevanje oružjem, Bugarska socijalistička partija i „Vozroždenije” su se kategorički protivili predlogu.

Današnja odluka predstavlja kompromis za stranke iz vladajuće koalicije: socijalisti su poručili da će Bugarska na taj način pokazati solidarnost sa Ukrajinom, da neće dovoditi u pitanje članstvo Bugarske u NATO, ali da neće postati strana u sukobu.

Podsetimo, vojno-tehnička pomoć podrazumeva remont vojne tehnike na teritoriji Bugarske, ne razmatra se slanje oružja i municije, o čemu je govorio premijer Kiril Petkov tokom prošlonedeljne posete Kijevu.

Osim popravke vojne tehnike, Bugarska je takođe spremna da nastavi da podržava članstvo Ukrajine u EU, da pruža pomoć ukrajinskim izbeglicama, da isporučuje lekove, odećui hranu, da uvozi ukrajinsko žito, kao i da jača saradnje u energetskom sektoru, uključujući uvoz električne energije i prirodnog gasa iz Ukrajine.

BONUS VIDEO:

AVIONI NADLEĆU MOSKVU: Piloti ruskih akrogrupa i vazdušnih snaga vežbaju za paradu


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba