NEMAČKI PREDSEDNIK NEPOŽELJAN U UKRAJINI: Zelenski odbio njegovu posetu, sada se oglasio i Šolc - "Kijev mora da reši ovaj problem"

Novosti onlajn/M.Stevanović

04. 05. 2022. u 16:20

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc rekao je 4. maja da je odbijanje Ukrajine da primi u posetu nemačkog predsednika Franka-Valtera Štajnmajera problem koji ga sada sprečava da i sam ode u Kijev, prenose Izvestja.

НЕМАЧКИ ПРЕДСЕДНИК НЕПОЖЕЉАН У УКРАЈИНИ: Зеленски одбио његову посету, сада се огласио и Шолц - Кијев мора да реши овај проблем

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

- Problem je činjenica da nisu želeli da pozovu predsednika Savezne Republike Nemačke. I ovo je na dnevnom redu - rekao je Šolc na konferenciji za novinare posle sastanka nemačke vlade.

On je takođe napomenuo da sada Kijev treba da da svoj doprinos kako bi se rešio ovaj problem.

Nemački predsednik nepoželjan u Kijevu

Šolc je 2. maja najavio da neće ići u Kijev nakon što su ukrajinske vlasti odbile da u posetu prime nemačkog predsednika. 

Činjenica da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odbio da primi Štajnmajera u posetu Kijevu objavljena je 12. aprila.

Istog dana nemački predsednik je potvrdio da Ukrajina smatra da je njegova poseta Kijevu nepoželjna. Prema Štajnmajerovim rečima, takva odluka je doneta u Kijevu, uprkos njegovoj spremnosti za dijalog.

Foto: EPA

Štajnmajer "previše prijateljski nastrojen prema Rusiji"

Prema pisanju medija, odluka Ukrajine da ne primi u posetu nemačkog predsednika bila je zasnovana na navodno previše prijateljskom stavu Štajnmajera prema Rusiji.

Pre toga, 3. aprila, ukrajinski ambasador Andrij Melnik optužio je nemačkog predsednika da održava veze sa Rusijom. On je napomenuo da čak ni izvođenje specijalne operacije Ruske Federacije za zaštitu stanovnika Donbasa „ne igra veliku ulogu“ u odnosu nemačkog predsednika prema Moskvi.

BONUS VIDEO: 

AVIONI NADLEĆU MOSKVU: Piloti ruskih akrogrupa i vazdušnih snaga vežbaju za paradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)