ITALIJA OD 1. MAJA BEZ MASKI: Potpuno ublažavanje kovid mera važiće i za turiste

M. Ostojić

29. 04. 2022. u 13:33

ZBOGOM maskama na licu, zbogom obavezi pokazivanja zelenog kovid sertifikata za ulazak u restorane, barove, i napolju i unutra, u kancelarije, teretane, kako je najavljeno u poslednjem tekstu Vladinog dekreta o antikovid merama, koji je usvojen juče.

ИТАЛИЈА ОД 1. МАЈА БЕЗ МАСКИ: Потпуно ублажавање ковид мера важиће и за туристе

Foto: EPA

Ostaje preporuka da se maske, shodno odluci, stave na mestima gde ima mnogo ljudi, kao što su pijace, samoposluge, komercijalni centri, na otvorenim stadionima.

S obzirom na to da je u porastu broj zaraženih, a i preminulih od novog soja kovida, (samo kao posledica proslave Uskrsa uvećan za 20 procenata) ostaje na snazi nošenje maski u školama, i nosiće ih i profesori i učenici do kraja ove školske godine, a samo deca ispod 6 godina nisu obavezna da nose masku.

Ostaje obaveza nošenja maski do 15. juna u javnom prevozu, u bioskopu, pozorištu, muzejima, diskotekama (osim kada se igra), u sportskim halama, koncertima u zatvorenim salama.

Međutim, ostaje na snazi nošenje maski u sanitarnim strukturama, a za posetioce pacijentima kao i staračkim domovima i maska i zelena sanitarna karta.

Što se tiče zaposlenih, ostaje na snazi pravilo distance među osobljem od 1,5 metra, a početkom maja doneće se odluka za javnu administraciju, za sada se preporučuje da ostane na snazi nošenje maski u kancelarijama, jer radno vreme traje dugo i bez provetravanja može doći do prenošenja virusa ako je osoba pozitivna a ne pokazuje simptome.

Šta je bitno za turiste, pa i iz Srbije, obavezno je do 31. maja pokazati zeleni kovid sertifikat, ali nije više obaveza od 1. maja pokazivanje digitalnog obrasca za praćenje putnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)