ITALIJA OD 1. MAJA BEZ MASKI: Potpuno ublažavanje kovid mera važiće i za turiste

M. Ostojić

29. 04. 2022. u 13:33

ZBOGOM maskama na licu, zbogom obavezi pokazivanja zelenog kovid sertifikata za ulazak u restorane, barove, i napolju i unutra, u kancelarije, teretane, kako je najavljeno u poslednjem tekstu Vladinog dekreta o antikovid merama, koji je usvojen juče.

ИТАЛИЈА ОД 1. МАЈА БЕЗ МАСКИ: Потпуно ублажавање ковид мера важиће и за туристе

Foto: EPA

Ostaje preporuka da se maske, shodno odluci, stave na mestima gde ima mnogo ljudi, kao što su pijace, samoposluge, komercijalni centri, na otvorenim stadionima.

S obzirom na to da je u porastu broj zaraženih, a i preminulih od novog soja kovida, (samo kao posledica proslave Uskrsa uvećan za 20 procenata) ostaje na snazi nošenje maski u školama, i nosiće ih i profesori i učenici do kraja ove školske godine, a samo deca ispod 6 godina nisu obavezna da nose masku.

Ostaje obaveza nošenja maski do 15. juna u javnom prevozu, u bioskopu, pozorištu, muzejima, diskotekama (osim kada se igra), u sportskim halama, koncertima u zatvorenim salama.

Međutim, ostaje na snazi nošenje maski u sanitarnim strukturama, a za posetioce pacijentima kao i staračkim domovima i maska i zelena sanitarna karta.

Što se tiče zaposlenih, ostaje na snazi pravilo distance među osobljem od 1,5 metra, a početkom maja doneće se odluka za javnu administraciju, za sada se preporučuje da ostane na snazi nošenje maski u kancelarijama, jer radno vreme traje dugo i bez provetravanja može doći do prenošenja virusa ako je osoba pozitivna a ne pokazuje simptome.

Šta je bitno za turiste, pa i iz Srbije, obavezno je do 31. maja pokazati zeleni kovid sertifikat, ali nije više obaveza od 1. maja pokazivanje digitalnog obrasca za praćenje putnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BORA ČORBA: Srećan sam što sam pri kraju životnog puta i neću doživeti propast