LUKAŠENKO O SAVEZU RUSIJE I BELORUSIJE: Siguran sam da će se pridružiti i druge države bivšeg SSSR-a

Novosti onlajn

28. 04. 2022. u 11:03

BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk i Moskva formiraju savez suverenih država, kome bi u budućnosti mogle da pristupe i druge republike bivšeg SSSR-a.

ЛУКАШЕНКО О САВЕЗУ РУСИЈЕ И БЕЛОРУСИЈЕ: Сигуран сам да ће се придружити и друге државе бившег СССР-а

Foto AP

- Zahvaljujući vama (saradnji regiona) imamo ovakvu saradnju i pokušavamo da izgradimo jedinstvenu Saveznu državu na novim principima, kako se niko ne bi našao uvređen i kako bi se razvijale suverene, nezavisne države – Belorusija i Rusija. Tom savezu će se, siguran sam, priključiti i druge republike bivšeg Sovjetskog Saveza - prenela je Lukašenkovu izjavu beloruska agencija „Belta“.

Lider Belorusije je prilikom sastanka u Minsku sa gubernatorom Voronješke oblasti u Rusiji Aleksandrom Gusjevom istakao da ruski regioni pokazuju veliku zainteresovanost za razvoj saradnje sa Belorusijom.

Rusija i Belorusija potpisale su sporazum o osnivanju Savezne države 8. decembra 1999. Do 20. godišnjice potpisivanja ovog dokumenta formirana je radna grupa za izradu industrijskih smernica. Moskva i Minsk su ih zatim preformatirali u savezne programe za integraciju. Većina je isplanirana do 2025. godine, a neke do 2027. godine. I u Moskvi i Minsku više puta su naglašavali da saveznim programima nedostaju politička pitanja vezana za gubitak suvereniteta.

 

BONUS VIDEO:

UDAR RAKETNIM ORUŽJEM: Rusi preciznim gađanjem uništavaju skladište naoružanja ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri