FAUČI OPTIMISTIČAN: Ovo je kraj pandemijske faze u SAD

Tanjug

28. 04. 2022. u 07:58

VODEĆI američki epidemiolog dr Entoni Fauči izneo je optimističnu procenu trenutnog stanja sa virusom korona u Sjedinjenim Državama, rekavši da je zemlja izašla iz pandemijske faze kada je reč o novim zarazama, hospitalizacijama i smrtnim slučajevima, ali da je po svemu sudeći u toku tranzicija na to da kovid 19 postane endemska bolest.

ФАУЧИ ОПТИМИСТИЧАН: Ово је крај пандемијске фазе у САД

Foto: AP

Fauči je za američki javni servis Pi-Bi-Es u utorak rekao da je virus korona i dalje pandemija za veći deo sveta, a da Amerika više nije u „pandemijskoj fazi“.

- Nemamo više 900.000 novozaraženih dnevno, i desetine hiljada hospitalizacija, i hiljade smrtnih slučajeva. Trenutno smo na niskom nivou - rekao je Fauči.

Međutim, američki zdravstveni ekspert je danas za dnevnik „Vašington post“ pokušao da pojasni svoju prethodnu izjavu. Rekao je da je za razliku „od eksplozivne pandemijske faze“ tokom naglog rasta omikrona tokom zime, opisivao period, po svemu sudeći, tranzicije na to da korona virus postane endemska bolest.

- U svetu je i dalje pandemija. U to nema sumnje. Niko to ne bi trebalo da pogrešno tumači. I dalje smo u pandemiji - rekao je Fauči za „Vašington post“.

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!