RAT U UKRAJINI: Legendarni Somalijci podigli zastavu DNR iznad Mariupolja (VIDEO)

Novosti onlajn

16. 04. 2022. u 07:21 >> 17:55

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 52. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Легендарни Сомалијци подигли заставу ДНР изнад Мариупоља (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Medvedčuku određen pritvor bez mogućnosti kaucije

Sud u Lavovu je ukrajinskom opozicionom političaru Viktoru Medvedčuku odredio pritvor, bez mogućnosti plaćanja kaucije, objavio je danas ukrajinski portal Strana.

Sud u Lavovu je izmenio restriktivne mere Viktoru Medvedčuku i on je zadržan u pritvoru bez mogućnosti da plati kauciju, preneo je TASS.

Šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Ivan Bakanov potvrdio je 12. aprila uveče da je uhapšen poslanik i šef političkog saveta stranke Opoziciona platforma - Za život Viktor Medvedčuk.

Novosti

Britanija, SAD, Italija i Turska spremne da daju garancije za Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ocenio je da se sporazumi Ukrajine i Rusije mogu sastojati iz dva dokumenta, od kojih bi se jedan odnosio na garancije bezbednosti za Ukrajinu, a drugi na njene neposredne odnose sa Ruskom Federacijom.

On je za ukrajinske medije rekao da su garancije bezbednosti za Ukrajinu sa današnjim danom spremni dati Velika Britanija, SAD, Italija, Turska.

"Smatram da će to biti odvojeno od EU. Govorio sam posebno sa predsednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, posebno sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, Francuskom, Njemačkom", naveo je on.

Komandant ruske mornarice obišao posadu potonule krstarice "Moskva"

Glavnokomandujući ruske Ratne mornarice admiral Nikolaj Jevmenov se sastao u Sevastropolju sa posadom potonule raketne krstarice "Moskva".

Admiral Jevmenov je obavestio posadu krstarice da će oficiri i mornari sa "Moskve" nastaviti da služe u mornarici.

- Tradicije gardijske raketne krstarice "Moskva" biće pažljivo očuvane i nastavljene, kao što je to oduvek bilo u Ratnoj mornarici - rekao je Jevmenov.

Legendarni bataljon DNR posle krvavih borbi izbio na obalu Crnog mora

Pripadnici legendarnog bataljona "Somali" Narodne milicije Donjecke Narodne Republike podigli su svoju pukovsku zastavu u Mariupolju, gradu u kom se već pedeset dana vode žestoke borbe između ruske armije i ukrajinskih jedinica.

Kako se vidi na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama, pripadnici "Somalija" su skinuli ukrajinsku zastavu sa primorskog šetališta u Mariupolju, nedaleko od policijske stanice, i zakačili zastavu svoje jedinice.

 

Putin razgovarao sa saudijskim prestolonaslednikom

Predsednik Rusije Vladimir Putin i saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman el Saud pohvalili su zajednički rad u okviru grupe OPEK plus i izrazili nameru za nastavak saradnje dve zemlje, saopštio je ruski Kremlj nakon telefonskog razgovora dvojice lidera.

"Dotakli su se gorućih pitanja bilateralne saradnje, uključujući u području trgovine i ekonomije. Oni su izrazili obostranu volju za razvoj veza između Rusije i Saudijske Arabije na korist obe zemlje", navodi se u saopštenju.

Britanski specijalci obučavali Ukrajince

Pripadnici britanske Specijalne vazdušne spužbe (SAS) obučavali su ukrajinske snage prvi put od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, izjavili su ukrajinski komandanti za "Tajms".

Instruktori iz Velike Britanije povučeni su iz Ukrajine u februaru, kada su članice NATO-a očekivale početak ruske operacije.

"Tajms" prenosi da su kapetan Jurij Mironenko i još dvojica ukrajinskih komandanata izjavili da su se Britanci sada vratili da obučavaju lokalne vojnike kako da koriste ručne protivtenkovske bacače koji su isporučeni iz Velike Britanije.

Oglasio se Pušilin

Ukrajinski nacionalisti u Mariupolju ne nameravaju da se predaju,stoga moraju biti uništeni, rekao je lider DNR Denis Pušilin.

Ukrajini hitno potrebno oružje

Komandant ukrajinske vojske general Valerij Žaluznij izjavio je da je da je juče razgovarao sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga SAD generalom Markom Milijem.

- Još jednom sam naglasio hitnu potrebu oružanih snaga Ukrajine za naoružanjem i municijom, koji nam trebaju kako bismo ojačali svoje obrambene kapacitete - rekao je Žaluznij.

Ukrajinski vojnici beže iz Mariupolja

Ukrajinski vojnici pobegli su iz Etnografskog muzeja nedaleko od "Azovstalja" u Mariupolju, koji im je služio kao jedno od utvrđenja među civilnim objektima. Oni su se krili u muzeju, tu im je bilo i skladište, a nakon što je na zgradu pao projektil i izbio požar oni su pobegli, priča za Sputnjik jedan od lokalnih žitelja.

Dominacija helikoptera Ruske garde

Grupa helikoptera Ruske garde uništila je grupu diverzanata i tri jedinice vojne tehnike u pozadini ukrajinskih ekstremističkih snaga, saopštila je pres-služba resora.

Kako se navodi, avijaciona grupa Ruske garde prikrala se položaju protivnika i izvela uspešan vazdušni napad na ekstremističke snage. Uništena je izviđačko-diverzantska grupa protivnika, kao i tri jedinice vojne tehnike.

Ruska garda ističe da helikopteri svakodnevno izvršavaju službene i borbene zadatke. Lete na malim visinama, što im omogućava da lakše prepoznaju kamuflirane položaje protivnika. Takvi letovi zahtevaju izuzetnu pažnju cele posade i brzu reakciju u slučaju promene situacije.

Supruga Medveščuka traži razmenu

Supruga zarobljenog lidera partije Opoziciona platforma – za život Viktora Medvedčuka Oksana Marčenko obratila se rođacima zarobljenih plaćenika iz Britanije - želi da zamole Borisa Džonsona da ostvari razmenu britanskih plaćenika za njenog supruga.

Ona je prethodno izjavila da postoji velika mogućnost da ukrajinska bezbednosna služba muči njenog muža.

Podsetimo, Služba bezbednosti Ukrajine objavila je 12. aprila da je uhapsila lidera ukrajinske stranke Opoziciona platforma – za život Viktora Medvedčuka po nalogu Vladimira Zelenskog.

Kasnije je ukrajinski lider predložio Rusiji da razmeni političara za zarobljene Ukrajince. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će Kremlj pratiti sudbinu Medvedčuka, te da poziva evropske političare da učine isto.

Novi Putinov potez

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o kaznama za poistovećivanje SSSR-a i nacističke Nemačke.

Zakon predviđena novčane kazne do 5.000 rubalja (60 dolara) za fizička lica, odnosno 100.000 rubalja (1.200 dolara) za pravna lica.

U slučaju ponavljanja prekršaja za građane je predviđena kazna od 2.500 do 5.000 rubalja ili administrativni pritvor od 15 dana.

Za zvaničnike je predviđena kazna od 5.000 do 20.000 rubalja (240 dolara) ili diskvalifikacija na rok od šest meseci, a za pravna lica pored novčane kazne koja može ići do 100.000 rubalja predviđeno je i obustavljanje delatnosti na rok od 90 dana.

Baba kuka za Gundijem

Baba uhapšenog britanskog plaćenika Ejdena Aslina (zvanog Gundi), kog su Rusi zarobili, oglasila se za Bi-Bi-Si.

- Bila sam zgrožena, srce mi je stalo. Lice mu je bilo natečeno. Imao je povredu na glavi. Sada kada sam ga videla, barem znam da je živ, ali to nije prevelika uteha jer ne znam kako ga tretiraju - izjavila je Gundijeva baba.

Nada se da će ga Rusi tretirati sa poštovanjem.

Rusija se osvetila Britancima

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je zabranilo ulazak u zemlju britanskom premijeru Borisu Džonsonu, ministarki spoljnih poslova Liz Tras, ministru odbrane Benu Volasu kao i još desetorici članova vlade i političara.

Ova mera je doneta "s obzirom na neprijateljske akcije britanske vlade koje su bez presedana, a posebno uvođenje sankcija visokim ruskim zvaničnicima", navelo je rusko ministarstvo u saopštenju, dodajući da će uskoro proširiti listu.

Lukašenko o radu zapadnih diplomata u Belorusiji

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je rad zapadnih diplomata u Belorusiji, čiji su rezultat, između ostalog, sankcije, „već sličan fašizmu“.

Tokom noći uništeno 811 ukrajinskih vojnih objekata

Ruske raketne snage i artiljerija tokom noći su uništile 811 objekata protivnika, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako se navodi, među njima su 43 komandna mesta ukrajinskih snaga, osam konvoja sa gorivom za vojnu tehniku, kao i 760 mesta gde su koncentrisane protivničke snage.

Ruska sredstva PVO oborila su ukrajinski avion Su-25 južno od mesta Izjuma.

Operativno-taktička avijacija Rusije tokom noći je uništila 67 položaja sa ljudstvom i tehnikom ukrajinske vojske.

Takođe se navodi da su uništeni proizvodni pogoni fabrike za oklopna vozila u Kijevu i pogoni za remont vojne tehnike u Nikolajevu. Korišćeno je oružje visoke preciznosti dugog dometa vazdušnog baziranja, precizira Konašenkov.

Oružane snage Rusije su pomoću raketa velike preciznosti vazdušnog baziranja tokom specijalne operacije uništile 16 protivničkih objekata.

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini uništena su ukupno 133 aviona, 458 bespilotnih letelica, 246 protivavionskih raketnih sistema, 2.246 tenkova i drugih oklopnih vozila, 981 oruđe poljske artiljerije i minobacač, 2.146 specijalnih vojnih vozila.

Kadirov se oglasio

Lider Čečenije Ramzan Kadirov napisao je na društvenoj mreži Telegram da ruska vojska neće posustati.

- Naša snaga je u istini, što znači da smo na dobrom putu! I nijedan ruski vojnik neće stati, neće posustati, neće skrenuti sa pravednog puta. Započeto delo završićemo zajedničkom pobedom - napisao je Kadirov.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Rusi oborili ukrajinski avion

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski avion Su-25 u vazduhu 15 kilometara južno od sela Izjum, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF.

Zaharova: Vašington pokušava da sakrije svoje biološke aktivnosti u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države, kako se očekivalo, nisu otkrile detalje svojih bioloških aktivnosti na teritoriji Ukrajine, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za RT.

Foto: EPA

Prema njenim rečima, Bela kuća je odlučila da organizuje recipročnu propagandnu kampanju kako bi zaštitila svoje nezakonite aktivnosti u Ukrajini. Predstavnici SAD izbacuju tezu da će Moskva, navodno, upotrebiti hemijsko oružje u Ukrajini, kako bi skrila priče o biološkim aktivnostima u Ukrajini.

Ona je pozvala nemačke zvaničnike da prestanu da šire lažne izmišljotine o navodnoj nameri Rusije da koristi zabranjeno oružje u okviru specijalne operacije u Ukrajini.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije smatra da takve izjave mogu samo da podstaknu ukrajinske neonacističke bataljone na strašne provokacije.

Zaharova je naglasila da će u slučaju provokacija moralna odgovornost za njihove tragične posledice „pasti i na Berlin”.

Foto: EPA

Zelenski o ukrajinskim gubicima

Ukrajinske snage su tokom ruske specijalne vojne operacije izgubile do 3.000 ljudi, a oko 10.000 je ranjeno, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski za Si-En-En.

- Što se tiče naše vojske, na osnovu brojki kojima raspolažemo, smatramo da smo izgubili od 2.500 do 3.000. Takav je odnos. Imamo oko 10.000 ranjenih - rekao je Zelenski.

Foto: AP

Ukrajinski lider nije mogao da navede broj civilnih žrtava, pravdajući se odsustvom informacija sa „blokiranih“ teritorija sa juga i istoka.

Vlasti Kijeva su poslednji put izvestile o gubicima 12. marta. Tada je Zelenski rekao da je poginulo oko 1.300 ukrajinskih vojnika.

Ministarstvo odbrane Rusije krajem marta je saopštilo da je od početka specijalne vojne operacije poginulo preko 14.000 ukrajinskih vojnika, a da je oko 16.000 ranjeno.

Rusi ruše planove Britanaca

Oštećenje ukrajinske transportne infrastrukture kao rezultat ruskih napada predstavlja "značajan izazov" za svakoga ko pokuša da isporuči "humanitarnu pomoć" severnoj Ukrajini, navelo je britansko ministarstvo odbrane u nedavnom izveštaju svojih obaveštajnih zvaničnika.

Eksplozije nadomak Kijeva

Jutros i tokom noći u Kijevu odjeknule su nove eksplozije.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da spasilačke službe rade na mestu eksplozija koje su odjeknule u Darnickiju, predgrađu Kijeva, preko noći i rano jutros. 

Tajms: Britanski specijalci stižu u Ukrajinu

List Tajms piše da su se britanski specijalci vratili u Ukrajinu prvi put od februara i nastavili obuku ukrajinskih trupa u Kijevu i okolini.

Tajms, pozivajući se na jednog od ukrajinskih oficira, piše da su britanski instruktori pozvani da podučavaju upotrebu protivtenkovskih raketa NLAW. Britansko Ministarstvo odbrane odbilo je da potvrdi ovu informaciju publikaciji.

Život se vraća u Donjeck

Donjeck posle osam godina granatiranja od strane vlasti u Kijevu pokušava da se vrati u normalan život.

Novi antiruski potez SAD

Ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov izjavio je da SAD pretnjama pokušavaju da uvuku Latinsku Ameriku u sankcije protiv Ruske Federacije.

Loše vesti za Kijev

Mogući su oružani sukobi među ukrajinskim nacionalistima blokiranih od strana trupa Ruske Federacije i DNR na Azovstalu u Mariupolju : fanatici neće biti srećni ako neko od njihovih kolega odluči da se preda, rekao je za RIA Novosti savetnik šefa vlade DNR Jan Gagin.

Kaže i da ukrajinske trupe neće moći da priteknu u pomoć nacionalistima koji su se nastanili na Azovstalu u Mariupolju.

Savetnik šefa DNR ističe da „Azovstalj“ brane hiljade ljudi sa punim arsenalom oružja i sa velikom količinom municije. Na teritoriji fabrike imaju i prilično ozbiljan vozni park borbene tehnike.

- Stoga operacija na prvi pogled teče prilično sporo, ali, sa druge strane, treba shvatiti da ne možemo da rizikujemo ljudstvo, vojnike. Stoga se na teritoriji preduzeća stalno vode artiljerijski dvoboji. U svakom slučaju neprijatelj će biti poražen - konstatuje Gagin.

Izlazak izbeglica

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije izvelo je prvu grupu izbeglica oko 100 ljudi iz Izjuma u ​​oblasti Harkov. Odredište im je Belgorodska oblast.

Ukrajina se nada američkoj pomoći

Jedan broj ukrajinskih zvaničnika, uključujući premijera i ministra finansija, posetiće Vašington sledeće nedelje, preneo je Rojters, pozivajući se na izvore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio