OVO JE NOVI KOMANDANT RUSKE ARMIJE U UKRAJINI? Veteran iz Sirije koji je zgazio Islamsku državu, sprema se velika operacija u Donjecku

Novosti online

09. 04. 2022. u 11:11

RUSIJA je reorganizovala komandu nad svojim operacijama u Ukrajini, i jedinicama će sada komandovati general Aleksandar Dvornikov, koji ima veliko iskustvo u borbenim operacijama u Siriji, tvrdi BBC.

ОВО ЈЕ НОВИ КОМАНДАНТ РУСКЕ АРМИЈЕ У УКРАЈИНИ? Ветеран из Сирије који је згазио Исламску државу, спрема се велика операција у Доњецку

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Reorganizacija je sprovedena sa ciljem bolje komunikacije i kooperacije bataljonskih taktičkih grupa. Do sada su sve jedinice bile podređene svojim vojnim okruzima, što je ponekad znalo da dovede do konfuzije među ruskim jedinicama, posebno tokom napredovanja na početku specijalne operacije.

Dvornikov - Oslobodilac Palmire

Od septembra 2015. do juna 2016. godine Dvornikov je bio komandant grupacije Oružanih snaga Ruske Federacije u Sirijskoj Arapskoj Republici. Za vreme njegovog komandovanja, avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvršili su više od 9 hiljada letova, lansirali krstareće rakete iz Kaspijskog mora, uništili više od 200 postrojenja za proizvodnju i preradu nafte militanata.

Uz pomoć ruske avijacije, oslobođeno je više od 400 naselja i 10.000 kvadratnih kilometara sirijske teritorije. Oslobođena je Palmira, izvedena je ofanziva na istoku Alepa, ofanziva na Latakiju, bitka za Šeik Miskin i Deir ez-Zor.

Za iskazanu hrabrost i herojstvo u vršenju vojne dužnosti 2016. godine odlikovan je zvanjem Heroja Ruske Federacije. Predsednik Rusije Vladimir Putin je 17. marta 2016. godine uručio general-pukovniku Aleksandru Dvornikovu zlatnu zvezdu Heroja Ruske Federacije.

Rusija je fokus sa Kijeva prebacila na istok zemlje, u Donjecku oblast, gde je u toku opkoljavanje velike borbene grupe ukrajinskih vojnika, kojima preti potpuno uništenje.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: Dirljiv susret oca sa decom u Mariupolju - Nisu se videli mesecima, a onda su pokuljale emocije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi