NOVI PROGON DIPLOMATA: Nastavlja se pritisak EU na Moskvu, ugalj i brodovi u paketu sankcija

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

05. 04. 2022. u 20:55

DANAS SE nastavio pritisak na Moskvu kroz masovno otkazivanje gostoprimstva ambasadorima Rusije u zemljama članicama EU. Posle Francuske i Nemačke, ruske diplomate proteruju i Danska, Švedska i Italija.

НОВИ ПРОГОН ДИПЛОМАТА: Наставља се притисак ЕУ на Москву, угаљ и бродови у пакету санкција

Foto Shutterstock

Danska je u utorak izbacila 15 ruskih diplomata jer su se bavili "obaveštajnim aktivnostima", Italija čak 30 "iz bezbednosnih razloga", Švedska trojicu, dok će Španija, kao odgovor na navodne ratne zločine ruske vojske u Ukrajini, proterati oko 25 ruskih diplomata i članova osoblja ambasade te zemlje u Madridu. Kako navodi Rojters, ruski ambasador nije među diplomatama koje će biti proterane.

- Moskva će adekvatno odgovoriti na proterivanje diplomata - izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef evropske diplomatije Đozep Borelj posetiće Kijev ove nedelje, saopštila je EU. To će biti značajan politički signal podrške Ukrajini.

Istovremeno, Evropska komisija predložila je u utorak novi paket sankcija Rusiji, koji uključuje zabranu kupovine ruskog uglja i zabranu ulaska ruskih brodova u luke EU. Članice su se ovim skoncentrisale na lakše sfere, kao što je uvoz uglja, dok je gas, očigledno, "crvena linija" koju neke države ne mogu da pređu, pre svih Nemačka. To je dovelo i do novih oštrih podela unutar Unije. Poljska je ljuta na Francusku i Nemačku, a ukrajinski rat je kroz sankcije podelio Evropu. Na strani Berlina su i Austrija, Mađarska, pa i Italija, dok su uz Poljsku baltičke zemlje.

O novim sankcijama raspravljaće se u sredu na samitu u Briselu.

Rusija je najveći izvoznik fosilnih goriva u EU. Članice od nje uvoze 45 odsto svojih potreba gasa i uglja i 25 odsto nafte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku