ODNOSI ODOLEVAJU IZAZOVIMA: Sastanak šefova diplomatije Ruske Federacije i Kine održan juče u Tuensiju

V. N.

31. 03. 2022. u 07:45

ODNOSI Rusije i Kine izdržali su nove testove uzrokovane promenama na međunarodnoj sceni od početka ove godine i pokazali solidan trend razvoja.

ОДНОСИ ОДОЛЕВАЈУ ИЗАЗОВИМА: Састанак шефова дипломатије Руске Федерације и Кине одржан јуче у Туенсију

Foto Telegram/ M. Zaharova

Ovo je rekao Vang Ji, kineski ministar spoljnih poslova, juče na sastanku sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Tuensiju, gradu u istočnoj kineskoj provinciji Anhui.

Dvojica ministra srela su se prvi put od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

- Želja da razvijamo bilateralne odnose je postala još jača, kao i samopouzdanje za unapređenje saradnje u raznim pravcima. Radićemo na primeni sporazuma koje su postigli lideri naših dveju zemalja u cilju podizanja međusobnih odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje na novi, još viši nivo - kazao je Vang.

Lavrov i Vang su istakli da, u aktuelnoj teškoj situaciji u svetu, Moskva i Peking nastavljaju da jačaju svoje strateške partnerstvo, govoreći "jednim glasom". Ukazali su, takođe, na kontraproduktivnu prirodu nelegitimnih jednostranih sankcija koje su Rusiji uvele SAD i njeni saveznici.

- Ministri su detaljno razmenili mišljenja o situaciji u Ukrajini. Šef ruske diplomatije je informisao kineskog kolegu o napretku specijalne vojne operacije Oružanih snaga Ruske Federacije i dinamici pregovaračkog procesa sa kijevskim režimom - saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova posle razgovora dvojice najviših diplomata dveju zemalja.

SASTANCI

TOKOM posete Kini ruski šef diplomatije imao je i niz bilateralnih susreta sa kolegama iz Indonezije i Pakistana, kao i sa potpredsednikom vlade i ministrom investicija i spoljne trgovine Uzbekistana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju