BRITANSKI LIST OBJAVIO DOKAZE: Sin predsednika SAD Hanter Bajden finansirao biolaboratorije u Ukrajini

M.Đorđević

26. 03. 2022. u 22:23

SIN američkog predsednika Džoa Bajdena, biznismen Hanter Bajden pružao je usluge kompaniji povezanoj sa Pentagonom, koja je bila uključen u biološke projekte u Ukrajini. O tome svedoče mejlovi Bajdena Mlađeg, objavljeni u petak uveče na sajtu britanskog lista Dejli mejl .

БРИТАНСКИ ЛИСТ ОБЈАВИО ДОКАЗЕ: Син председника САД Хантер Бајден финансирао биолабораторије у Украјини

Foto: Printscreen/Jutjub

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 24. marta da je investicioni fond Rozemont Seneka, koji vodi Hanter Bajden, umešan u finansiranje bioloških laboratorija u Ukrajini. U zapadnoj javnosti su ove optužbe opisane kao drski propagandni trik da bi se opravdala invazija na Ukrajinu i sejala nesloga u SAD, ali kako navodi Dejli mejl, e-poruke i prepiska koje je britanski list prikupio sa Hanterovog ostavljenog laptopa pokazuju da tvrdnje mogu biti istinite.

Prema otkriću Dejli Mejla, Hanter Bajden je pomogao medicinskoj kompaniji Metabiota da zaključi višemilionski ugovor sa vladom SAD, odnosno sa kompanijom Black & Veatch, koja je za američko Ministarstvo odbrane radila na istraživanju smrtonosnih patogena, koji bi se mogli koristiti kao biološko oružje.

Pored ovoga, Bajden je predstavnike Metabiote povezao sa rukovodstvom ukrajinske energetske kompanije Burisma Holdings, u cilju sprovođenja „naučnog projekta“ koji, kako navodi Dejli Mejl, uključuje laboratorije za biološku bezbednost na visokom nivou u Ukrajini. time je Bajden mlađi bio ključan u omogućavanju Metabioti da sprovede istraživanje patogena samo nekoliko kilometara od granice sa Rusijom.

Procureli mejlovi takođe pokazuju da se potpredsednica Metabiote Meri Gutijeri obratila Hanteru Bajdenu 2014. sa pitanjem kako bi kompanija mogla da doprinese „kulturnoj i ekonomskoj nezavisnosti od Rusije“ i njenom uklapanju u zapadno društvo. 

Četiri dana nakon njenog imejla, izvršni direktor Burisme Vadim Požarski je pisao Hanteru a ovaj meil otkriva da je Bajden Mlađi u Ukrajini pokrenuo „naučni projekat“ koji uključuje Burismu i Metabiotu.

„Molimo vas da odredite nekoliko početnih tačaka o kojima će se raspravljati u svrhu analize potencijala ovog, kako ste ga nazvali, projekta „Naučna Ukrajina““, napisao je Požarski.

Delji mejl u nastavku teksta navodi da je kompanija Black & Veatch izgradila niz biolaboratorija u Ukrajini za „proučavanje infektivnih agenasa ili toksina koji se mogu prenositi vazduhom i izazvati potencijalno fatalne infekcije“ a da je Metabiota u Ukrajini radila kao podizvođač za ovu kompaniju.

Sin aktuelnog američkog predsednika uložio je 500.000 dolara u Metabiotu preko fonda Rosemont Seneca Thornton. On i njegove kolege su takođe prikupili nekoliko miliona dolara za kompaniju od investicionih giganata, uključujući i Goldman Saks. Oni su rutinski prikupljali milione dolara za tehnološke kompanije, nadajući se da će te firme uspeti i sve ih obogatiti.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema pisanju lista, Meri Gutieri potpredsednica Metabiote, koja je bila zadužena za operacije firme u Ukrajini, sastala se 2016. godine sa ukrajinskim i američkim zvaničnicima kako bi razgovarala o „saradnji u oblasti nadzora i prevencije posebno opasnih zaraznih bolesti , uključujući zoonoze u Ukrajini i susednim zemljama“.

U to vreme, Hanter Bajden je bio član Upavnog odbora kompanije Burisma, u vlasništvu bivšeg visokog vladinog zvaničnika i milijardera Mikolaja Zločevskog.

Kako je istakao Dejli mejl, pozivajući se na izveštaje američke vlade, Pentagon je između februara 2014. i novembra 2016. godine potpisao ugovore sa Metabiotom u vrednosti od 18,4 miliona dolara, od čega je više od 300.000 dolara otišlo na „istraživačke projekte” u Ukrajini. 

List je naveo da Metabiota takođe ima bliske veze sa Institutom za virusologiju Vuhan, za koji se sumnja da je izvor izbijanja epidemije KOVID-19.

BONUS VIDEO: Džo Bajden i Ursula fon der Lajen na konferenciji o metanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (4)

ŠOK! Ne ide na EURO 2024 jer mu devojka previše dobro izgleda - pa je odlepio?! (FOTO/VIDEO)