BORIS DŽONSON ŽELI NUKLEARKE: Otkriveni novi planovi Velike Britanije

Tanjug

21. 03. 2022. u 17:54

BRITANSKI premijer Boris Džonson obećao je danas da će pomoći liderima u nuklearnoj industriji da srežu birokratske procedure za finansiranje i izgradnju novih elektrana, kako bi Britanija ponovo dobijala 25 odsto svojih energetskih potreba iz nuklearne energije.

БОРИС ЏОНСОН ЖЕЛИ НУКЛЕАРКЕ: Откривени нови планови Велике Британије

Foto Tanjug/AP

Pomoćnik britanskog premijera je rekao novinarima da se Džonson raduje projektima nuklearne energije jer želi da nađe način za rešavanje spiralnog rasta cena koje prete da ugroze narod koji ga je velikom većinom glasova doveo na vlast na izborima 2019.

Džonson je izrazio „izuzetno razočaranje što ne gradimo dovoljno nuklearnih kapaciteta u ovoj zemlji i što ne možemo to da uradimo dovoljno brzo", ističući da želi da vidi da Britanija dobija najmanje 25 odsto struje iz nuklearnih elektrana, dodao je pomoćnik.

Prema rečima pomoćnika, koji je prisustvovao sastanku, Džonson je rekao šefovima industrije i finansijerima da je postojalo „hronično odsustvo" sluha za nuklearnu energiju kod čelnih ljudi više uzastopnih britanskih vlada, te da su druge zemlje, poput Francuske, po tom pitanju ostavile Britaniju daleko iza sebe.

Kao i veći deo Zapada, Britanija pokušava da smanji svoje oslanjanje na rusko gorivo jačanjem domaće proizvodnje.

Džonson se prošle nedelje tim povodom sastao i sa šefovima ofšor naftnih i gasnih kompanija sa kojima je razgovarao o povećanju investicija u Severnom moru.

Nuklearne elektrane sada obezbeđuju oko 15 posto britanske električne energije, ali bi sve osim jedne bi trebalo da budu zatvorene do 2030.

BONUS VIDEO - BLOKADA UKRAJINSKIH VOJNIH BATALjONA: Ruski tenkovi se kreću ka Sumskoj oblasti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi