BORISOV UHAPŠEN ZBOG EVROPSKOG NOVCA: Policija u Sofiji privela nekadašnjeg predsednika Bugarske Vlade i više njegovih saradnika

R. Dr.

18. 03. 2022. u 20:03

BIVŠI premijer Bugarske Bojko Borisov uhapšen je u četvrtak kasno uveče zbog sumnje da je sa grupom svojih saradnika proneverio novac iz fondova Evropske unije. Njemu je u petak određen pritvor, a u toku je i istraga organa EU.

БОРИСОВ УХАПШЕН ЗБОГ ЕВРОПСКОГ НОВЦА: Полиција у Софији привела некадашњег председника Бугарске Владе и више његових сарадника

Foto Profimedia

Borisov je priveden kasno uveče u svojoj kući, a po njega je, po nalogu iz Brisela došao veći broj pripadnika policije. Istovremeno, privedeno je i više njegovih partijskih saradnika iz stranke GERB, nekada vladajuće političke snage u Bugarskoj. Ovu akciju naložila je Kancelarija Evropskog javnog tužilaštva, a sprovedena je istog dana kada je Bugarsku posetila evropska javna tužiteljka Laura Koveši.

Tokom posete, ona je najavila 120 istraga o zloupotrebi pomoćnih sredstava EU u raznim sferama - od javnih tendera, preko građevinarstva do fondova za oporavak od virusa korona. Borisovljevo hapšenje dovodi se u direktnu vezu sa proneverom ovih sredstava.

Protest protiv Borisova 2020. godine, Foto AP

Bugarski mediji javljaju da su u pritvoru završili i nekadašnji ministar finansija Vladislav Goranov, bivši šef budžetske parlementarne komisije Menda Stojanov i šefica vladine pres-službe Sevdalina Arnaudova.

O dubokoj korupciji u koju je bio ogrezao režim Bojkova Borisova u Bugarskoj se otvoreno govorilo i u vreme dok je bio na čelu Vlade. To je i bio razlog nekoliko talasa protesta opozicionih stranaka i narodnih inicijativa u Sofiji i drugim bugarskim gradovima 2020. godine. Poslednjih meseci, međutim, počeli su da stižu signali iz Brisela da EU ne samo što neće dozvoliti buduće pronevere sredstava, već i da njeni istražni organi češljaju sumnjive poslove iz prošlosti.

Politički komentatori u Sofiji, posebno oni nenaklonjeni Borisovu i njegovoj politici, u hapšenju bivšeg premijera vide dokaz da Bugarsku konačno vode ljudi koji imaju hrabrosti da se suprotstave sistemskoj političkoj korupciji. Oni sugerišu i da je Bugarskom do 2020. godine vladao čitav niz ličnosti koji su članstvo u EU videli samo kao šansu za lično bogaćenje.

Bojko Borisov, Foto Profimedia

Da je zaokret zaista napravljen svedoče pohvale iz Brisela da su vlasti iz Sofije uložile veliki trud kako bi rasvetlile eventualne pronevere.

- Bugarska je uputila rekordan broj prijava o potencijalnim kriminalnim aktivnostima. Naša zajednička ambicija je da sprečimo svaki oblik zloupotrebe sredstava iz fondova EU - rekla je evropska tužiteljka.

BIO TELOHRANITELj TODORA ŽIVKOVA

KARIJERA Bojka Borisova počela je u okruženju bugarskog komunističkog autokrate Todora Živkovića, gde je mladi Borisov bio zaposlen kao telohranitelj. Osamdesetih godina bio je zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a od 2005. do 2009. godine bio je gradonačelnik Sofije. Ulazak Bugarske u EU ubrzao je njegovo penjanje do mesta premijera, gde je proveo sledećih 12 godina. Višegodišnju vladavinu okončao je aprila prošle godine kada je njegova stranka GERB doživela politički poraz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri