ZELENSKI NAPAO NEMAČKU U OBRAĆANJU BUNDESTAGU: Otkrio da li će Kijev nastaviti put ka EU

I. STANOJEVIĆ

17. 03. 2022. u 21:36

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski optužio je juče Nemačku, obraćajući se putem video-linka poslanicima Bundestaga, da "nije učinila dovoljno da spreči rat i da je doprinela da se Ukrajina izoluje i preda Rusiji". Kijev će, ipak, ući u EU, poručio je.

ЗЕЛЕНСКИ НАПАО НЕМАЧКУ У ОБРАЋАЊУ БУНДЕСТАГУ: Открио да ли ће Кијев наставити пут ка ЕУ

Foto AP

Dok je Katrin Gering Ekard, potpredsednica nemačkog palrlamenta, najavljivala njegovo obraćanje, prekidale su je salve aplauza, najjače posle poruke da "svet podržava Ukrajinu, a da je Nemačka na strani legitimnog lidera Kijeva".

- Obraćam vam se posle tri nedelje rata u Ukrajini i osam godina rata u Donbasu - počeo je Zelenski svoje izlaganje i odmah prešao na kritike zvaničnom Berlinu, ističući da su "postupci Zapadne Evrope došli sa zakašnjenjem, a da sankcije nisu efikasne".

Istakao je da su još veoma jake veze nemačkih koncerna sa ruskim partnerima i upozorio da "se novac sliva u kasu za finansiranje rata". Zapadna Evropa je od Ukrajine odvojena novim Berlinskim zidom, ali za razliku od onog prvog, preko ovog padaju bombe, kazao je lider iz Kijeva, napominjući da je "taj novi zid viši sa svakom bombom i svakom nedonetom odlukom Zapada".

"Severeni tok 2" je, po njegovoj oceni, bio priprema za rat i temelj za novi zid, ali je i odlaganje ulaska Ukrajine u NATO i EU doprinelo zidanju zida.

- Oklevali ste sa sankcijama, a sada je jasno i zašto, ekonomske veze još su jake i vi ih se nećete nikada odreći. Zašto nam je bliži narod od koga nas deli okean nego vi? - zapitao se Zelenski i zahvalio se nemačkim firmama koje su, kako je rekao, stavile moral iznad profita i svim političarima koji nastoje da premoste zid.

- Ronald Regan je, svojevremeno, kazao Mihailu Gorbačovu: "Srušite zid!" Danas ja to kažem vama, gospodine Olafe Šulce! Dajte Nemačkoj vodeću ulogu koju zaslužuje.

"RUSIJA JE TERORISTIČKA"

RUSIJU je Vladimir Zelenski, u obraćanju ukrajinskoj naciji, nazvao "terorističkom državom", navodeći da "se ruski napad na Marijupolj ne razlikuje od opsade Lenjingrada tokom Drugog svetskog rata". On ruskim vojnicima nudi šansu da prežive ako polože oružje i poručuje da "ruska vojska trpi gubitke koje nije videla u Siriji ili Čečeniji i koje sovjetske trupe nisu imale ni u Avganistanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)