NE MOŽEMO DA PRIHVATIMO JOŠ IZBELGICA: Varšava i Krakov zvone na uzbunu zbog Ukrajinaca

Novosti online

11. 03. 2022. u 16:08

NAJVEĆI gradovi u Poljskoj - Varšava i Krakov - saopštili su da više ne mogu da primaju izbeglice iz Ukrajine.

НЕ МОЖЕМО ДА ПРИХВАТИМО ЈОШ ИЗБЕЛГИЦА: Варшава и Краков звоне на узбуну због Украјинаца

Foto AP

Kako primećuje list Žečpospolita, gužva na stanicama u glavnim gradovima vojvodstava samo je deo pravog problema koji je tek počeo da ih pogađa. Vlasti Varšave i Krakova saopštile su da je njihova sposobnost da „apsorbuju“ nove stanovnike iscrpljena. U roku od dve nedelje u Krakov je došlo oko 100.000 Ukrajinaca, a u Varšavu 200.000.

- Mi, kao grad, nismo u mogućnosti da prihvatimo više ljudi, izjavila je Monika Hilašek , portparolka gradonačelnika Krakova . 

Kako navodi list, vlasti Krakova su već potrošile 14 miliona zlota (390 miliona rubalja) za pomoć izbeglicama, novac je uzet iz fonda za vanredne situacije, čiji je godišnji budžet 19 miliona zlota. Istovremeno, poljska vlada ne prenosi sredstva komunama – ona moraju biti obezbeđena samo posebnim aktom, naglašava Žečpospolita.

Slična kriza je izbila i u Varšavi, koja je primila 200.000 Ukrajinaca.

„Ovo je veliki organizacioni problem za grad“, rekao je neimenovani varšavski zvaničnik, a prenosi Rzeczpospolita. „Problem je što Ukrajinci žele da ostanu ili blizu granice ili u velikim gradovima za koje su čuli, uglavnom u Varšavi i Krakovu.

EADaili pojašnjava da je od 24. februara u Poljsku iz Ukrajine stiglo 1,52 miliona ljudi. Juče – 87 hiljada, a danas, 11. marta, do sedam ujutru – 25,4 hiljade ljudi.

BONUS VIDEO: ZASTRAŠUJUĆ SNIMAK IZ HARKOVA: Krstareća raketa zviždi iznad glava Ukrajinaca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

AMERIKA LOMI DUH PALESTINACA Nebenzja: Tera ih da se potčine Izraelu