(ISPRAVKA) Nema dokaza da su biološke laboratorije u Lavovu eksperimentisale sa patogenima kuge

Tanjug

07. 03. 2022. u 16:31

BIOLOŠKE laboratorije u Lavovu su eksperimentisale sa patogenima kuge, antraksa i bruceloze, dok su laboratorije u Harkovu i Poltavi eksperimentisale sa difterijom, salmonelom i dizenterijom, izjavio je danas šef ruskog tima za zaštitu od radijacije, hemijskog i biološkog oružja Igor Kirilov - ali nije priložio niti jedan dokaz toga.

(ИСПРАВКА) Нема доказа да су биолошке лабораторије у Лавову експериментисале са патогенима куге

Foto: Depositphotos

Na to nam je pre svega ukazao portal StopFake u svojoj analizi, koju ćete imati priliku da pročitate u nastavku teksta.

- Analiza otpada ukazuje da su eksperimenti rađeni sa patogenima kuge, antraksa, bruceloze, difterije, salmonele i dizenterije, u Lavovu, Harkovu i Poltavi - rekao je Kirilov, preneo je TASS, te dodao, bez ijednog validnog dokaza da je u Lavovu uništeno više od 320 kontejnera sa ekstremno opasnim patogenima.

- Ova lista i velika količina biopatogena su jasan dokaz da su se tamo odvijali vojno-biološki eksperimenti - naglasio je on, opet bez ikakvog jasnog objašnjenja svojih tvrdnji.

Kirilov je rekao da supervizori programa iz Pentagona bili savršeno svesni da, ukoliko bi ruski naučnici imali šansu da ispitaju uzorke, bilo bi moguće da se dokaže sa velikim stepenom verovatnoće da Ukrajina i SAD su prekršile Konvenciju o zabrani biološkom i toksičnom naoružanju.

O tome takođe nije izneo nikakve dokaze, kao ni o navodnoj aktivnosti bioloških laboratorija koje su došle do javnosti 2014. godine, kao i američki program o takozvanoj reformi ukrajinskog zdravstvenog sistema, što je potom dovelo do nekontrolisanog rasta značajnog broja infekcija.

Konkretno, Kirilov je pomenuo sve češće slučajeve rubeola, difterije i tuberkuloze, te izjavio još jednu neproverenu i nepotvrđenu činjenicu da je "Svetska zdravstvena organizacija proglasila je Ukrajinu kao zemlju sa visokim rizikom od mogućeg žarišta".

Evo šta su činjenice, prema gore pomenutoj analizi: Ambasada SAD u Ukrajini opovrgnula je ovu dezinformaciju još 2020. godine, navodeći tada i sada, da SAD otvoreno sarađuju sa ukrajinskom vladom na konsolidaciji i zaštiti patogena i toksina koji bi mogli predstavljati bezbednosnu pretnju, istovremeno pružajući mogućnost za istraživanje i razvoj vakcina.

- Naši zajednički napori pomažu da se osigura da opasni patogeni ne dođu u pogrešne ruke. Ponosni smo na partnerstvo sa Ministarstvom zdravlja, Državnom službom Ukrajine za bezbednost hrane i zaštitu potrošača, Nacionalnom akademijom za poljoprivredu i Ministarstvom odbrane u cilju veće bezbednosti svih nas - navodi se u zvaničnom saopštenju Ambasade SAD.

Takođe, sve informacije o saradnji između SAD i Ukrajine u sprečavanju širenja patogena i tehnologijama uključenim u taj projekat lako su dostupne na internetu i nalaze se u javnom domenu.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju neproverenih informacija, te zahvaljujemo portalu StopFake.org na ukazanom.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri