PAKISTAN PRESREO INDIJSKU PODMORNICU? Pratili smo stelt podmornicu francuskog porekla

P.Z.S. /sputnjik internešnel

03. 03. 2022. u 17:44

INDIJSKE oružane snage pomno prate rastuću odbrambenu saradnju između Pakistana i Kine.

ПАКИСТАН ПРЕСРЕО ИНДИЈСКУ ПОДМОРНИЦУ?  Пратили смо стелт подморницу француског порекла

Foto: Jutjub/ABC News (Australia)


Pakistanska mornarica će do 2027. godine dobiti osam podmornica, četiri fregate i drugu vojnu opremu, što će verovatno promeniti dinamiku bezbednosti u Indijskom okeanu.

Pakistanska jedinica za borbu protiv podmornica tvrdi da je presrela i pratila podmornicu klase Scorpene koja pripada indijskoj mornarici dok je Nju Delhi pokušao da je rasporedi u blizini pakistanskih voda 1. marta.

„S obzirom na preovlađujuće bezbednosno okruženje i tekuću vežbu pakistanske mornarice SEASPARK-22, predviđala se mogućnost da indijska jedinica vreba unutar pakistanske pomorske zone radi izviđanja i prikupljanja informacija o vežbi“, rekao je general-major Babar Iftikhar, generalni direktor Inter- Služba za odnose s javnošću (ISPR), navodi se u saopštenju u četvrtak.

Portparol oružanih snaga rekao je da je pakistanska mornarica sprovela strogi nadzor jer je predviđala "skrivene motive" indijske mornarice tokom tekućih pomorskih vežbi.

-Nedavni incident, koji je četvrti otkriven u [proteklih] pet godina, [odraz] je kompetencije pakistanske mornarice i rešenosti da brani pakistanske pomorske granice, dodao je Iftihar.

Indijska mornarica još nije dala zvaničan komentar.

Podmornica klase Scorpene deo je Projekta 75 indijske mornarice vrednog 3,39 milijardi dolara, kojim se šest podmornica pravi u indijskom pogonu Mazagon Dock Limited u Mumbaju uz tehničku podršku francuske pomorske brodograditeljske firme Naval Group, ranije poznate kao DCNS.

Indijska mornarica kaže da obnovljena podmornica klase Scorpene ima superiorne stelt karakteristike kao što su napredne tehnike apsorpcije zvuka, nizak nivo buke zračenja i hidrodinamički optimizovan oblik zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji.

Ranije prijavljeni incident dogodio se u oktobru 2021. godine, a pakistanska mornarica je saopštila da se još jedan takav pokušaj dogodio u martu 2019. na vrhuncu graničnih tenzija. Međutim, indijska mornarica je svaki put odbacila takve tvrdnje.

Pakistanska mornarica proširuje svoju flotu uz pomoć Kine, a Peking će joj do 2027. godine isporučiti osam modifikovanih podmornica klase Juan.

BONUS VIDEO: RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE - "Čuvar reda" u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)