INDO-PACIFIK AMERICI PREČI OD UKRAJINE: Za Vašington glavni cilj suprotstavljanje uticaju Kine

D.D.S.

10. 02. 2022. u 14:03

NAJVEĆI deo ovog veka oblikovaće ono što se događa ovde u Indo-pacifičkom regionu - tvrdi američki državni sekretar Entoni Blinken.

ИНДО-ПАЦИФИК АМЕРИЦИ ПРЕЧИ ОД УКРАЈИНЕ: За Вашингтон главни циљ супротстављање утицају Кине

Foto Tanjug/AP

Na sastanku u Melburnu sa kolegama iz Australije, Indije i Japana, zemalja koje su deo indo-pacifičkog bloka, oformljenog s ciljem da se suprotstavi regionalnom uticaju Kine, Blinken je naglasio da SAD ostaju dugoročno fokusirane upravo na ovo područje.

- Imamo mali izazov sa Ukrajinom i ruskom agresijom. Radimo non-stop na tome. Ali znamo da će najveći deo ovog veka oblikovati ono što se događa ovde u Indo-pacifičkom regionu - izjavio je Blinken u prvom obraćanju od dolaska u Australiju.

Primetio je da je Indo-pacifik najbrže rastući region na svetu, koji čini dve trećine globalnog ekonomskog rasta u poslednjih pet godina i dom je polovine svetske populacije.

- Više nego ikada ranije potrebna su nam partnerstva, potrebni su nam savezi, potrebne su nam koalicije zemalja koje su spremne da ulože napore, resurse, um u rešavanje ovih problema - zaključio je Blinken.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)