AMERIKA PREBACILA ESKADRILU F-35 U NEMAČKU: Pentagon značajno jača svoje snage u Evropi avionma sposobnim da bace nuklearne bombe

P. Z. S. /sputniknews.com

17. 02. 2022. u 20:31

NATO je ranije rasporedio veliki deo svojih snaga bliže svojim istočnim granicama, navodeći navodnu pretnju da će Rusija „napasti“ Ukrajinu.

АМЕРИКА ПРЕБАЦИЛА ЕСКАДРИЛУ Ф-35 У НЕМАЧКУ: Пентагон значајно јача своје снаге у Европи авионма способним да баце нуклеарне бомбе

Foto: EPA


Moskva je više puta negirala da planira napad na svog suseda i osudila „histeriju“ Zapada zbog navodne ofanzive.

Komanda rezervnog vazduhoplovstva SAD saopštila je da je eskadrila stelt borbenih aviona pete generacije F-35A prebačena u nemačku vazdušnu bazu Spangdalem 16. februara da bi „odvratila agresiju i odbranila saveznike ako odvraćanje ne uspe“. U saopštenju komande nije preciziran broj mlaznjaka, ali borbene eskadrile američkog ratnog vazduhoplovstva obično imaju između 18 i 24 aviona, uključujući letelice za podršku, kao što su tankeri za dopunjavanje goriva.

U saopštenju se takođe navodi da je preraspoređivanje izvršeno uz "punu saradnju nemačke vlade".

-[Raspoređeni F-35] bi pojačali spremnost, poboljšali stav kolektivne odbrane NATO-a i dodatno povećali kapacitete vazdušne integracije sa savezničkim i partnerskim državama, saopštila je Komanda rezervnog vazduhoplovstva SAD.

General Džefri Harijan, komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi, tvrdi u saopštenju da raspoređivanje više F-35 u Nemačkoj „značajno pojačava našu podršku odbrani NATO-a“.

Pukovnik Kreg Andri, komandant 388. lovačkog krila – koje je prebačeno u Nemačku – je zauzvrat ukazao da taj manevar „dokazuje da možemo brzo da obezbedimo našim vazduhoplovnim snagama mogućnosti F-35A bilo gde u svetu“.

Ranije ove nedelje, američko vazduhoplovstvo je takođe premestilo šest tankera za dopunjavanje goriva KC-135 u drugu nemačku vazdušnu bazu - Ramštajn. Pentagon je takođe premestio osam svojih lovaca presretača F-15E u bazu u blizini poljskog grada Laska.

Nedavna kretanja američkog vazduhoplovstva predstavljaju samo deo većeg preraspoređivanja NATO-a ka istočnim granicama. Članice bloka ovaj potez pravdaju potrebom da se Rusija „odvrati“ od invazije na Ukrajinu. Članice NATO već mesecima tvrde da Moskva planira ofanzivu, ukazujući kao dokaz na gomilanje ruskih trupa na granici sa Ukrajinom. Međutim, Kremlj je više puta negirao ove optužbe i branio svoje pravo da pomera svoje trupe unutar sopstvene teritorije kako želi.

BONUS VIDEO - KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista