GENERALNI SEKRETAR UN O SITUACIJI U UKRAJINI: Gutereš - Napuštanje diplomatije je skok preko litice, nema mesta zapaljivoj retorici

Tanjug

14. 02. 2022. u 23:48

GENERALNI sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je jako zabrinut zbog pojačanih tenzija oko Ukrajine i sve češćih spekulacija o vojnom sukobu, i pozvao svetske lidere da intenziviraju diplomatske napore kako bi se smirila situacija.

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР УН О СИТУАЦИЈИ У УКРАЈИНИ: Гутереш - Напуштање дипломатије је скок преко литице, нема места запаљивој реторици

Foto:; EPA

- Ne možemo jednostavno da prihvatimo čak ni mogućnost takvog katastrofalnog sukoba - rekao je Gutereš obraćajući se novinarima nakon ručka sa ambasadorima Saveta bezbednosti UN.

On je naglasio da Povelja UN zahteva od svih država članica da se suzdrže u međunarodnim odnosima "od pretnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države".

- Napuštanje diplomatije zbog sukoba nije prelaženje granice, to je skok preko litice. Ukratko, moj apel je: Nemojte izneveriti mir - poručio je Gutereš.

On je naglasio da bi cilj davanja izjava u javnosti trebalo da bude smanjenje tenzija, a ne raspirivanje, prenosi Rojters.

- Sada je vreme da se smire napetosti i ublaže akcije na terenu. Nema mesta zapaljivoj retorici - rekao je Gutereš obraćajući se novinarima.

Gutereš je danas imao odvojene razgovore sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, a novinarima je rekao da će biti "u potpunosti angažovan u narednim satima i danima".

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je ranije danas da je čuo da bi sreda mogla biti dan ruskog napada, navodeći da će zbog toga taj dan proglasiti danom ukrajinskog nacionalnog jedinstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri